Foto: Goran Sebelic CROPIX

Kružile glasine o glumici bivše države: ‘Semka je u Dubrovniku nama uzela sav novac’

Autor: I.D.

Semka Sokolović Bertok, bila je hrvatska i bosanskohercegovačkoga glumica bošnjačkog podrijetla. Krasila je mnoge filmove svojim talentom i umijećem, no sada su se srpski mediji raspisali o priči iz davnina koju povezuju s ovom čuvenom glumicom. Redatelj i scenarist filma “Majstori, majstori” prisjetio se kako je Semki Sokolović Bertok dao prvu glavnu ulogu u karijeri.

“Semku sam izvukao iz anonimnosti. Godinu dana prije početka snimanja bio sam u Dubrovniku na ljetovanju i igrali smo preferans. Ona je došla i sve nam pare uzela. Poslije sam shvatio da je Semka šahovski majstor i kockar. Na kraju sam saznao da je i glumica i doveo je na film”, ispričao je ranije Goran Marković, redatelj ovog kultnog ostvarenja.

Iako je važila za izuzetno talentiranog kockara, sebe je smatrala osobom natjecateljskog duha. “Ja sam više natjecatelj negoli kockar. Ja i kocku, pravu kocku, istinsku, doslovnu shvaćam također kao neko natjecanje. I kad igram karte za novac, ne mislim koliko ću ga izgubiti. Jednostavno, mislim hoću li uopće dobiti ili izgubiti. Možda bi bio kockarski da sam rođena u drugačijim uvjetima, da sam imala mnogo novca i da sam mogla ići po svijetu kockati se”, otkrila je jednom prilikom Semka.

Foto: Goran Sebelic / CROPIX

Ona i suprug proveli 48 godina u braku

Glumila je više od 40 godina, a umrla je u 73. godini u Zagrebu od posljedica moždanog udara. Njen suprug je pronađen mrtav samo pet mjeseci kasnije nakon što se utopio u jezeru. Podsjetimo, nakon što je završila Dramsku akademiju u Zagrebu, odlučila je ostati tamo živjeti. Postigla je značajne uspjehe u bridžu te osvojila naslov šahovske prvakinje Hrvatske čak osam puta. Naime, njezin suprug bio je sportski novinar i šahovski velemajstor Mario Bertok kojeg je upoznala u zagrebačkom šahovskom klubu kad joj je bilo 25 godina.

U braku su proveli 48 godina i dobili sina Marija. Nakon udaje je upravo uz supruga zavoljela bridž i desetljećima su svaki četvrtak zajedno odlazili na partiju bridža. Toliko ga je voljela da je jedanput izjavila kako želi da je pokopaju sa špilom karata u rukama. Svojedobno je ispričala da je istu večer kada je upoznala supruga.

Uršula Tolj iznervirana dramom oko Zvijezde pjevaju: ‘Brate, to je tvoja sramota’




Upoznavši supruga ovo mu je poručila: “Ovo će mi biti muž”. Te ju je večeri Mario pratio kući i Semka mu je tada pred haustorom rekla: “Znate, nemojte se ljutiti, ali vi ćete biti moj muž.” Iznenađeni mladić odgovorio joj je tada: “Nemojte se vi ljutiti, ali ja se ne kanim ženiti.” A ona mu je samo na to odgovorila: “Ne kanim se ni ja udavati, ali kada do toga dođe, to ćete biti vi.” I zaista, veza je počela i vjenčali su se osam mjeseci kasnije.




Autor:I.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.