Foto: Guliver Image

Kralj Charles održao prvi javni govor nakon dijagnoze: Zaplakala je čak i kraljica

Autor: F. P.

Interes za britanskom kraljevskom obitelji i dalje ne jenjava. Od zdravstvenih problema do pravnih zavrzlama, javnost redovno nađe novi detalj o nekom od članova koji povede novu raspravu. Poseban fokus je, naravno, na kralju Charlesu III. te princezi Kate Middleton, koji se trenutno oboje liječe od karcinoma.

Otkako mu je nakon siječanjske operacije dijagnosticiran karcinom, britanski monarh uvelike je smanjio obujam svojih dužnosti. Uglavnom boravi na imanju u Sandringhamu te se rijetko pojavljuje u javnosti, no nedavno je učinio iznimku te osvanuo na obilježavanju 80. godišnjice Dana D, jedne od najvećih operacija Drugog svjetskog rata.

Kako prenose britanski mediji, kralj je pozvao Britance da ne zaborave žrtve onih koji su sudjelovali i poginuli tijekom operacije. Uz njega su na manifestaciji sudjelovali brojni tamošnji političari i ratni veterani, a prisustvovao je i princ William. Između ostaloga, poručio je kako je slušanje svjedočanstava sa Dana D privilegija.

Foto: Guliver Image (AP Photo/Kin Cheung, Pool)

‘Toliko toga dugujemo ratnoj generaciji’

“Priče o hrabrosti, otpornosti i solidarnosti koje smo čuli danas i kroz naše živote ne mogu nas ne dirnuti, inspirirati i podsjetiti nas što sve dugujemo toj velikoj ratnoj generaciji”, izjavio je kralj. Princ William je tijekom svog govora pročitao zapis iz dnevnika kapetana Alastaira Bannermana, jednog od vojnika koji su sudjelovali u operaciji.

Slavni glumac zbog nezgode postao predmetom izrugivanja: ‘Nikoga nisi zavarao’

Naciji se obratio i britanski premijer Rishi Sunak, čitajući govor feldmaršala Bernarda Lawa Montgomeryja svojim vojnicima netom prije iskrcavanja. Svojeg iskustva prisjetio se i bivši pripadnik Kraljevske mornarice, Eric Bateman, koji je tom prilikom odao počast svojim palim suborcima. “Toliko muškaraca i žena nikad se nije vratilo”, opisao je.




Ovo dirljivo prisjećanje dodatno je povisilo emocije, a kralj Charles i kraljica Camilla pustili su i pokoju suzu. Kralj je na događaj došao u pratnji svoje supruge te je pri izlasku na pozornicu zaradio ovacije okupljenih. Monarh je, prema navodima, inzistirao na dolasku na godišnjicu unatoč liječenju od raka, koje i dalje traje.




Autor:F. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.