FOTO: YouTube Screenshot

Kamiondžije su lijepile njene slike, žene u Zagrebu su se oblačile poput nje, a završila je tragično

Autor: G.B.

Poznata jugoslovenska glumica i zvijezda serije “Kazalište u kući“ Stanislava Pešić rođena je u obitelji intelektualaca, roditelji su joj radili u državnoj službi, a ona je od malena znala da je gluma njen životni izbor.

Međutim, podrška roditelja je izostala, pa iako je još tokom srednje škole pokušala upisati Akademiju, a njena majka je u tajnosti zamolila da je ne prime. Ipak, ona nije odustala i ponovo je došla na prijemni na kojem je monolog izvodila pred Ljubom Tadićem.

Uspješno je upisala glumu, a ubrzo nakon Akademije postala je član Narodnog kazališta u Beogradu. Njena prva uloga bila je 1958. u “Snovima od vjetra“ Kokana Rakonjca, a uspješne uloge, poput Saše u filmu “Pjesma“ za koju je dobila nagradu na Filmskom festivalu u Puli, nastavile su se nizati.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Beogradski mesec (@beogradskimesec)




‘Žene u Zagrebu su se oblačile kao ja, u Ljubljani češljale’

Svakako, uloga po kojoj Stanislavu svi pamte i koja je ostala njena “osobna karta“ jest uloga Olge Petrović u poznatoj seriji “Kazalište u kući“.

“Že­ne u Za­gre­bu su se obla­či­le kao ja, u Lju­blja­ni su se kao ja če­šlja­le, u Sko­plju smijale kao ja. Pu­bli­ka nas je sve pod­jed­na­ko vo­lje­la: ka­mi­on­dži­je su lije­pi­le mo­je sli­ke, a voj­ni­ci La­ši­nene“ prisjetila se Stanislava.

Tajči priznala što joj se događalo u Jugoslaviji: ‘Da sam to rekla mami, ne bi me pustila van’




Glumica je 1992. godine oboljela od raka, a u tom periodu je odigrala i svoju posljednju ulogu u drami “Dugo putovanje u noć“. Pred smrt je objavila knjigu “Devetnaest društvenih igara“ i otkrila detalje o borbi s opakom bolešću, ali i pisma koja je slala sinovima. Iz braka sa Slavoljubom Stankovićem dobila je sina Peru, a s kompozitorom Vojislavom Kostićem, Ivana.

Za sebe je rekla da je “sve pogrešno odigrala, bila neodlučna kada je trebala biti odlučna, uvjerena da je ružna onda kada je bila najljepša“ i dodala da je trebala više vjerovati u sebe. Preminula je u Beogradu u 57. godini života. Njena rođena sestra je Vesna Pešić, poznata sociologinja i političarka.


Autor:G.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.