Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Joža Manolić nadživio obje supruge: Prva je doživjela tragediju, drugu je oženio s 97 godina

Autor: I.D.

U svojoj 105. godini, preminuo je Josip Manolić, istaknuti hrvatski političar čija je prisutnost u javnom životu bila izuzetno značajna. S bogatom političkom i obavještajnom karijerom te iznimnom dugovječnošću, često predmetom šala, Manolić je ostavio neizbrisiv trag i postao neizostavan dio povijesti.

Manolić je rođen 22. ožujka 1920. godine u Kalinovcu pored Đurđevca kao najmlađe od četvero djece Ivana i Kate Manolić. Nažalost, izgubio je oca kad mu je bilo samo šest godina. Odrastao je uz starijeg brata, dvije sestre i četvero polubraće. Školovanje je nastavio u Bjelovaru, gdje je završio srednju obrtničku školu i izučio postolarski zanat.

Međutim, uz bogatu karijeru, Manolić je imao i zanimljiv ljubavni život. Josip Manolić ženio se dvaput i nadživio je obje svoje supruge, a 2020. se šuškalo i da je treći put stao pred oltar, no on je to demantirao. Nesretni događaj koji se odigrao 2003. godine u Zagrebu obilježio je život Josipa Manolića. Njegova prva supruga, Marija Eker Manolić, preminula je u požaru koji je zahvatio njezin stan u Nazorovoj ulici.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

‘Čovjek kako stari sve je više ovisan o drugome’

Tragično, požar je izbio zbog žara njene cigarete koji je zapalio posteljinu na krevetu na kojem je ležala. Iako su vatrogasci stigli na vrijeme nakon poziva medicinske sestre koja ju je redovito posjećivala, Marija je nažalost preminula ubrzo nakon dolaska pomoći, iako je u početku još davala znakove života. Ova tužna epizoda duboko je obilježila Manolićev život.

Josip Manolić stupio je u brak s drugom suprugom, Mirjanom Ribarić, koja je bila značajno mlađa od njega – čak 36 godina. Njihovo vjenčanje dogodilo se 2016. godine na otoku Krku. Manolić je tada imao 97 godina, što je bio izuzetno rijedak slučaj drugog braka u tako poznim godinama. Nažalost, Mirjana je preminula u kolovozu 2020. godine zbog posljedica maligne bolesti, ostavljajući iza sebe duboku tugu u Manolićevom životu.

“Kad sam bio mlad, imao sam drugačije mišljenje o braku. Čovjek kako stari sve je više ovisan o drugome, a meni i mala pomoć jako puno znači”, otkrio je Manolić nakon ženidbe za Mirjanom. “Bili smo zajedno na moru. Nije se dobro osjećala, ali mislila je da ima upalu pluća. No, liječnici su sad rekli da je to bio rak pluća. Umrla je u Vinogradskoj. Teško mi je, možete si misliti kako se osjećam… Mučila se, jako se mučila i teško disala”, govorio je svojedobno Manolić.

Evo tko je zapravo bio Joža Manolić: Zakasnio na vlastito vjenčanje, a krivac je bio Tito




On i Mirjana upoznali su se kad je Manolić vodio Hrvatske nezavisne demokrate, postavio ju je 1999. godine na prvo mjesto liste za dijasporu. Broj glasova koji su dobili nije bio dovoljan da uđu u Hrvatski sabor. Ona je to pokušala i četiri godine kasnije, kad je stranku vodio Zlatko Canjuga, no ponovno bez uspjeha.




Autor:I.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.