Foto: Guliver Image/ AP Photo/Herman Knippertz

Princezi Diani uzeli su sve titule: ‘Bilo nas je troje u braku pa je bila mala gužva’

Autor: M.T.

Princeza Diana, poznatija kao Lady Di, rođena je na današnji dan 1961. godine. Rođena u Sandringhamu u Ujedinjenom Kraljevstvu, ova najpoznatija članica kraljevske obitelji Velike Britanije bila je u braku s današnjim kraljem Charlesom. Kada joj je bilo samo sedam godina, njezini roditelji Grof Spencer i Frances Roche su se razveli, budući da je sin John, koji je trebao naslijediti titulu, umro.

Prometna nesreća koja je zadesila Lady Di 1997. godine tragično je završila po njen život. Ovaj događaj je uslijedio godinu dana nakon njenog burnog razvoda od princa Charlesa. Charles i Lady Di su se upoznali kada je njoj bilo samo 16 godina, a upoznala ih je njezina starija sestra, koja je jedno vrijeme izlazila s njim. Vjenčali su se 19. srpnja 1981. godine u katedrali svetog Pavla u Londonu.

Vjenčanje su prenosile 74 TV stanice diljem svijeta, a mladu je gledalo preko 750 milijuna ljudi. Na samoj ceremoniji je bilo prisutno 2 650 uzvanika, te je Engleska tada dobila novu buduću kraljicu. Par je imao dva sina, princa Williama i princa Harryja. Njihov je brak imao mnogo izvanbračnih veza, zbog čega je i ubrzo uslijedio raspad njihove veze 1992. godine, a razveli su se 1996. godine.

Foto: Wochit

‘U troje je gužva’

“Bilo nas je troje u braku pa je bila mala gužva”, rekla je princeza Diana 1995. u intervjuu, godinu dana prije nego što su se i službeno rastali. Princeza je nakon razvoda počela patiti od depresije i bulimije. “Ujutro bih se probudila s osjećajem da ne želim ustati iz kreveta, osjećala sam se neshvaćeno i potišteno”, rekla je jednom prilikom. Nakon razvoda Diani su ukinute sve titule, ali i dalje je ostala ‘Princeza naroda’.

Razvod ju je odveo u Francusku, gdje se poziv na ljetovanje s obitelji egipatskog milijunaša Mohammeda Al Fayeda pretvorio u novu ljubavnu priču. Ondje je upoznala njegovog sina Dodija koji se svidio Diani, te su nedugo nakon ušli u vezu. Premda je njihova veza kratko trajala, zajedno su proveli opuštajuće trenutke i uživali u putovanjima.

Tijekom njihove posjete Parizu, oboje su poginuli u prometnoj nesreći u tunelu Pont de l’Alma 31. kolovoza 1997. godine. Naime Mohamed je tvrdio da nesreća nije bila slučajna, te da je u sve bila umiješana kraljevska obitelj. Smatrao je kako su time htjeli prekriti činjenicu da je Diana trudna te nosi Dodijevo dijete, ali i njihovo planirano vjenčanje. Premda ne postoji čvrstih dokaza za njegove tvrdnje, Fayed je u javnosti iznio poruke gdje mu je Diana pisala da je znala kako je se princ Philip i princ Charles pokušavaju riješiti.




‘Jedna od najvećih ikona’

Pojavile su se još neke različite teorije, između kojih se našla i ta da su je ubili agenti MI6. Ostala je u sjećanju kao dobri anđeo, zbog svog humanitarnog rada, te zbog svog istančanog stila.

“Lady Diana bila je i ostala jedna od najvećih ikona stila, njezin su modni odabir pratili mediji diljem svijeta – i dan, danas pamtimo malu crnu haljinu u kombinaciji s bisernim chokerom, fantastične sakoe, raskošnu vjenčanicu…“, rekla je svojevremeno Vecernjem Dubravka Prpić Znaor.

Brenin suprug otkrio detalje odnosa s Lady D: ‘Znate li što me je prvo pitala’




“Ubrzo su i kostimi postali njezin prepoznatljiv znak, jer princeza je itekako pratila trendove, ali ih i osobno postavljala! U ono vrijeme power dressing vladao je svjetskom scenom, ramena su bila velika, karirani motiv dvobojan, izuzetan, kaputi otkrivali dvostruko kopčanje. Naravno, modna poruka bila je jasna, ona je imala moć, ponos i hrabrost. Da stvar bude zanimljivija, pored Charlesa Diana je bila pravi melem za oči”, smatra Prpić Znaor.

Autor:M.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.