Foto: Facebook

Izbacila ove namirnice iz prehrane i prepolovila se: Kolinda otkrila tajnu savršene linije

Autor: Marija Tomić

Bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović podijelila je s javnošću svoje prehrambene navike i trikove za održavanje fantastične linije. Unatoč godinama provedenim u javnosti i brzom tempu života, Grabar-Kitarović uspijeva se hraniti zdravo. Zdravu prehranu joj omogućuju jednostavni, ali učinkoviti trikovi koje je naučila tijekom godina.

“Ne brojim kalorije, nego pazim na glikemijski indeks hrane. Ne konzumiram nikakav dodani šećer i kalorična pića. Dodani šećer skroz sam izbacila iz prehrane, a reduciram sol i škrob koliko mogu,” otkrila je bivša predsjednica u razgovoru za 24 sata.

Za razliku od mnogih, Grabar-Kitarović ne prakticira niskokalorične dijete. Umjesto toga, namirnice bogate praznim kalorijama mijenja namirnicama bogatim nutrijentima, bez obzira na broj kalorija. Tako pomfri zamijeni s osvježavajućom grčkom salatom.

Foto: Biljana Blivajs / CROPIX

Kuhinja njenog djetinjstva

Njena prehrana temelji se na mediteranskoj kuhinji, koja je obilježila i njezino djetinjstvo. “Puno raznih primorskih maneštri od povrća, mahuna i grahorica, puno zelenog lisnatog i drugog povrća bez ili s malo škroba, puno raznih salata, riba, piletina, orašasti plodovi i sjemenke, obični jogurt ili kefir, grobnička palenta,” nabrojila je Grabar-Kitarović namirnice koje se često nalaze na njenom jelovniku. Povremeno uživa u crvenom mesu, posebice u steakovima ili bologneseu kojeg sama priprema.

“Volim avokado, ali je kod nas teško pronaći dobar i dovoljno zreo avokado,” priznala je. Iako izbjegava kruh, ponekad ga konzumira zbog putovanja i dinamičnog načina života. “Pizzu obožavam, ali si je rijetko priuštim, samo kada sam vani u dobrom društvu. Kada naručim pizzu, mora biti nakrcana povrćem. Sreća da povrće i salate doista obožavam i ne mogu bez njih kao i bez dobre juhe ili variva,” dodala je Grabar-Kitarović.

Oglasila se ‘predsjednica’: Kolinda je iznenadila svojim potezom, neki spominju ‘izdaju’




Jedan od njezinih omiljenih trikova je smanjenje količine tjestenine u jelima. “Vrlo malo tjestenine pomiješam s rezancima od tikvice koje sama napravim. Malo ih posolim da puste vodu, procijedim i zagrijem u tavi s neprianjajućim dnom da ostanu hrskavi, te pomiješam s umakom bolognese,” otkrila je. Pašticada je također među njenim omiljenim jelima, ali je rijetko priprema zbog složenosti recepta. “Srećom je toliko komplicirana i toliko vremena ode na nju pa to bude jako rijetko, jer što je pašticada bez njoki,” zaključila je Kolinda Grabar-Kitarović.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.