FOTO: Saša Stojanović Sapa.

Talijanski mediji poznati hrvatski festival usporedili s čuvenim Sanremom

Autor: G.B.

Glazbeni spektakl Melodije Jadrana tijekom tri dana (od 21. do 23. lipnja) u splitsku Galeriju Meštrović privukao je brojnu publiku, a dobio je pažnju i talijanskih medija, koji su ga usporedili s jednim od najprestižnijih glazbenih festivala – talijanskim Sanremo festivalom, koji je u više od 70 godina postojanja iznjedrio brojne hitove i glazbene talente.

“Melodije Jadrana smatraju se hrvatskim Sanremom kako zbog kvalitete pjesama, tako i zbog besprijekorne organizacije i lokacije. Manifestacija je bila vrlo uspješna zahvaljujući sudjelovanju najboljih izvođača, autora i glazbenika hrvatske glazbene scene. Publika je uživala u glazbi i tekstovima, a oni potvrđuju kvalitetu hrvatske zabavne glazbe i pokazuju kako Hrvati imaju talente vrijedne pozornosti, ne samo u Hrvatskoj, već van granica“, pišu Talijani.

Podsjetimo, ovogodišnje Melodije Jadrana otvorene su velikim Gibonnijevim koncertom u Galeriji Meštrović. Drugog dana Melodije su se nakratko preselile u Meštrovićeve Crikvine – Kaštilac, gdje su, u sklopu „Melodija Classic“, Matej Meštrović i Gudački orkestar milanske La Scale izveli Meštrovićev aranžman Vivaldijeva „Četiri godišnja doba“. Posljednju večer čuli smo 23 nove pjesme domaćih i inozemnih izvođača i autora, koje već sada osvajaju radijske postaje.

FOTO: Sasa Stojanovic Sapa

Posebno istaknuli Rozgu, Belana, ali i mladog Sergeja

“Ovaj projekt uspješno je spojio glazbu, kulturu, nacionalni identitet i umjetnost, dajući naglasak Splitu, koji je jedna od omiljenih destinacija Talijana. Od pjesama, možemo istaknuti četiri: neomelodični komad ‘Regata života’ Nene Belana posvećen hrvatskom jedriličaru Filipu Jurišiću koji će sudjelovati na Olimpijskim igrama u Parizu. ‘Lavica’ lijepe i iskusne Jelene Rozge, poznate i van granica Hrvatske po pjesmama mediteranskog zvuka i strasti. Pop suradnju koja ističe vještu upotrebu vokalnih harmonija i uzbudljiv amalgam ‘Dan po dan’ Vanne i Sergeja te žestoku i sadržajnu pjesmu ‘Na kraju puta’, koju je snažnim glasom izvela Zorica Kondža“, pišu talijanski mediji i naglašavaju relevantnost ovog festivala na regionalnoj i nacionlanoj razini, kao i perspektivu prema širenju na druge zemlje koje spaja Jadransko more.

Vanna ‘prevarila’ mladića kojem je bila mentorica: ‘Dovela me u studio iz drugog razloga’

Uz večernji program, Melodije Jadrana Splićanima i njihovim gostima pripremile su i dnevna događanja. Tako je drugog dana festivala predstavljena knjiga Bože Skoke i Zvonimira Frke-Petešića “Hrvatska u 30 priča“, koja donosi pogled na bogatu povijest i naslijeđe Hrvatske kroz inspirativne priče, s ciljem približavanja Hrvatske turistima.




Dan nakon, turiste je u Zračnoj luci Sveti Jeronim izvedbom Meštrovićeve kadence “Četiri godišnja dobra” iznenadio Gudački orkestar milanske La Scale te pijanist, skladatelj i virtuoz Matej Meštrović, koji je zasvirao na prvom hrvatskom “aerodromskom klaviru“.




Autor:G.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.