Foto: Collage/YouTube Screenshot

Hrvatska na Eurosongu sudjeluje 30 godina: Nakon posljednje pobjede raspala se Juga

Autor: F. P.

Najiščekivaniji glazbeni spektakl godine sve je bliže. Prva polufinalna večer Eurosonga na rasporedu je u utorak 7. svibnja, a jedan od izvođača te večeri je i naš Baby Lasagna sa pjesmom ‘Rim Tim Tagi Dim’. U natjecanje ulazi u visokom raspoloženju, budući da je nedavno ponovno zasjeo na prvo mjesto na kladionicama.

Zbog svega toga Hrvatskoj se sve više smiješi i pobjeda u švedskom Malmöu. Postotak je nastavio rasti sve od druge generalne probe u tamošnjoj Areni, koju je Lasagna održao prije dva dana. Ususret onome što mnogi predviđaju kao jedan od najboljih hrvatskih plasmana na natjecanju, odlučili smo se prisjetiti naše Eurosong povijesti.

Hrvatska na ovom glazbeno spektaklu sudjeluje sve od 1993. godine. Ukoliko se ostvare predviđanja te Baby Lasagna pobijedi, svakako neće biti prvi hrvatski izvođač kojemu je to pošlo za rukom. Sve je krenulo još 1989. godine, kada je zadarska grupa Riva u Švicarskoj sa pjesmom ‘Rock Me’ zauzela prvo mjesto.

Nakon Rive i Tajči krenuo raspad Juge

Iduće godine Eurosong je stoga stigao u Zagreb, gdje je Tajči predstavljala Jugoslaviju sa svojim hitom ‘Hajde da ludujemo’. Te godine bivša država kakvu je svijet poznavao posljednji put je sudjelovala na natjecanju. Krajem 1990. Slovenija je nakon referenduma postala neovisna, a ista stvar je godinu kasnije pošla za rukom i Hrvatskoj.

Glavni konkurent Lasagni iskopirao glazbenu divu: ‘Nemaš ni trunku njenog talenta’




Lijepa Naša tada je pokušala samostalno sudjelovati na natjecanju, no budući da još nismo bili članicom EBU-a to nije bilo dozvoljeno. Te iste godine je Extra Nena sa ‘Ljubim te pesmama’ predstavljala Saveznu Republiku Jugoslaviju, a zanimljivo je da su na jugoslavenskom izboru tada sudjelovale samo televizije iz Srbije, BiH te Crne Gore.

Ta 1992. godina označila je i konačan kraj bivše države na Eurosongu. Hrvatska je samostalno na natjecanju sudjelovala iduće godine, kada nas je predstavljala grupa Put sa pjesmom ‘Don’t Ever Cry’. Kao što je već spomenuto, Baby Lasagni predviđa se jedan od najboljih plasmana – visoko 3. mjesto je 1996. godine zauzela Maja Blagdan sa pjesmom ‘Sveta ljubav’.




Autor:F. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.