Foto: TikTok

Hrvatica u Americi zarađuje kao tajkun, a radi podcijenjen posao: ‘Teže je raditi na Jadranu’

Autor: I.G.

Zorica Barth, 25-godišnja studentica iz Labina, treće je ljeto zaredom u Americi, gdje je pronašla posao. Ova nedavno diplomirana biologinja s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu koristi društvene mreže kako bi podijelila svoja iskustva i avanture u inozemstvu.

Zorica redovito dijeli sadržaje o svakodnevnim radnim i slobodnim danima na svom popularnom TikTok profilu, a govori i o troškovima života u Americi. Njeni su videi privukli pozornost mnogih, a prošle je godine ocjenjivala sve poslove koje je obavljala u prethodne dvije godine.

@zorica.barth Slozna braca kucu grade ❤️🇺🇸#amerika #workandtravel #j1 #fyp #foryou #hrvatska #balkan #sezona #posa ♬ original sound – Zorica Barth

“Ponovo radim u kuhinji u country klubu. Jutra su mi obično slobodna pa njih najčešće provodim tako da odem na plažu. Drugi posao još nisam krenula tražiti ali svjesna sam da to neće biti baš lak zadatak. Mislim da su kod pronalaska drugog posla sreća i snalažljivost najvažniji. Tjedan dana sam kucala od vrata do vrata dok mi netko napokon nije ponudio posao, a prve sezone me zaposlio prvi restoran u koji sam ušetala, tako da nikad ne znaš”, rekla je Zorica.

Među najizazovnijim iskustvima bilo je rad u jednom resortu, gdje su uvjeti smještaja bili najteži – četvero zaposlenih dijelilo je malenu sobu uz cijenu od 140 dolara tjedno. Unatoč tomu, Zorica nije odustala i nastavila je istraživati različite poslove.

@zorica.barth Replying to @your dream bebo Here we go again #amerika #workandtravel #usa #foryou #hrvatska #balkan #bosna #nyc ♬ USA – Dubioza kolektiv

Konobari zarade 150 do 200 dolara po ručku

“U Americi sam provela tri i pol mjeseca. Prvi posao sam našla u Hrvatskoj, odlična agencija za pronalazak prvog posla je Work and Travel group. Ja sam tamo radila kao server ili hostesa. Kao server (konobar) satnica je bila osam dolara plus napojnice, a hostesi 15 dolara i napojnice. Konobari dobiju više napojnica, od 150 do 200 dolara po ručku. Ja sam u tri mjeseca s 20 odrađenih sati tjedno zaradila oko 6500 dolara”, rekla je.




@zorica.barth Puno ili malo? 🤑 #fyp #foryou #workandtravel #workandtravel2023 #j1 #amerika #hrvatska #balkan #usa #dolari #zarada #sezona #putovanje #workandtravelgroupcroatia @workandtravelgroup.com ♬ original sound – Zorica Barth

Prošlog ljeta radila je u pizzeriji s prijateljicom, gdje su imali sreće s poslodavcem koji im je osigurao besplatne obroke, što je bilo od velike pomoći zbog visokih cijena hrane u Americi. Osim toga, Zorica je radila na blagajni i u country clubu, gdje je također imala osigurane besplatan smještaj i hranu. Iako je često radila dva posla istovremeno, zaključila je: “Teže je raditi sezonu na Jadranu nego u Americi.”

Tamara iz ‘Braka na prvu’ povukla drastičan potez: ‘Napokon sam to dočekala’




Neki poslovi koje studenti u Americi obavljaju imaju nižu početnu satnicu zbog napojnica koje dobivaju, poput konobarenja, čime se također bavila. Posebno zanimljivo iskustvo bilo je rad na večeri za obitelj Kennedy, gdje je poslužila mnoge poznate Amerikance. O tom je događaju snimila i cijeli TikTok video, detaljno opisujući svoje dojmove.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.