TikTok Screenshot

Hrvatica proputovala 140 zemalja, a ova je najčudnija: ‘Znate li što kažnjavaju?’

Autor: B. D.

Hrvatska putopisna influenserica Vanna Bojović, hrvatska putopisna influencerica, podijelila je svoje iskustvo putovanja u “najzatvoreniju zemlju na svijetu”, Turkmenistan.

U prvom videu sa svog putovanja koji je objavila objasnila je da ta država dnevno dopušta ulazak samo 20 stranaca. To je tek jedno od čudnih pravila koje Turkmenistan prati, objašnjava Vanna.

“Ovu zemlju nazivaju najbizarnijom i ima najmanje sadržaja na društvenim mrežama. Posljednjih nekoliko godina ova država pokušava spriječiti ulazak blogera i novinara u zemlju. Većina njih je uspješna, ali s vremena na vrijeme ne uspiju,” kaže Vanna koja se bavi opisivanjem svojih putovanja. Do sad je posjetila čak 140 država.

@vannabojovicGlavni grad Turkemenistana, Ashgabat drži Guinessov rekord kao grad s najviše bijelog mramora na svijetu. Nekadašnji Ashgabat potpuno je stradao u potresu 1948. godine, a grad ovakav kao iz filma počinje postojati ranih 2000ih kad se nakon raspada sovjetskog saveza počeo graditi planski pod nazivom “white city”. Za sve koji su me na storijima pitali, “pa jesi primjetila da su i auti iste boje”, slijedi ovaj reel s još nekoliko čudnih pravila ovog grada. 🤫 Zamislite da ste iz Splita, Dubrovnika, Pule itd i da na ulazu u Zagreb morate ostaviti auto kako vaše drugačije registarske oznake ne bi kvarile savršeni izgled glavnog grada?!!!!😅🤔♬ original sound – Vanna Bojovic

Grad bijelog mramora

Njena prva stanica u Turkmenistanu bio je Ašgabat, grad poznat kao “grad bez ljudi”. Vanna je istaknula da ga zovu i najčudnijim gradom na svijetu te da je taj grad oborio nekoliko Guinnessovih svjetskih rekorda.

“U Ašgabatu su dopušteni samo bijeli i srebrni automobili, dok su zlatni automobili dopušteni samo ako se radi o vjenčanju. Sve druge boje su zabranjene”, opisuje Vanna još neobičnih pravila.

Još jedna zanimljivost je da u grad mogu ući samo automobili s registarskim oznakama iz tog grada i to, kako ona kaže, iz estetskih razloga. Ovaj grad se smatra gradom s najviše bijelog mramora na svijetu, a žele ga proglasiti i najčišćim.




@vannabojovic Predsjednik Turkmenistana se trudi napraviti sve građevine što veće, raskošnije i zanimljivije. Koji vam je favorit? Meni otvorena knjiga. 📖 #ashgabat #turkmenistan #travel #putovanja #fyp #travelblogger ♬ original sound – Vanna Bojovic

Bizarna arhitektura

Vlasnici automobila mogu dobiti kazne za prljave automobile. Kad pada kiša imaju 24 sata da operu auto prije nego im može stići nova kazna.

Beograđanka upala u mučnu situaciju: ‘Moj balkanski mozak nije shvatio’




Vanna se u svom putopisu fokusirala na neobičnu arhitekturu grada, poput svadbene dvorane u obliku disko kugle. Općenito ondje postoji trend da građevine budu oblika koji podsjeća na njihovu funkciju.

Tako je aerodrom izgrađen u obliku sokola, Ministarstvo obrazovanja u obliku otvorene knjige, Ministarstvo vanjskih poslova u obliku globusa. Ovdje se također nalazi i najveći panoramski kotač na svijetu.

 

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.