Foto: Unsplash

Hrvatica na mukama zbog svekrve: ‘Balkanski mentalitet, mora baba odmah nahrlit’

Autor: M.P.

Jedna je Hrvatica na mukama zbog mnogima dobro poznatih izazova u obiteljskim odnosima. Kako je objavila na Redditu, uskoro treba roditi, a njezin muž odmah želi dovesti svoju majku u posjetu. Kaže, nema ništa protiv svekrve, no njih odnos je takav da pred njom ne može biti opuštena, a u kući će biti kao gost.

“Muž ne shvaća da ja želim prve tjedne nakon poroda provesti s njim i djetetom sama. Jesam li u pravu?”, pitala je za mišljenje. Otkrila je i da je stav supruga da baka ima pravo upoznati svoje unuče. Ona živi u drugoj državi ne može svratiti na par minuta. Dodaje, on bi da mu majka dođe odmah nakon što žena rodi i to na tjedan dana. No, ona tvrdi da se zadnji put tih tjedan dana pretvorilo u dva mjeseca. Predlagala je da dođe kada dijete bude imalo barem dva mjeseca te da onda može ostati koliko je volja.

“Žena ima 80 godina i točno je toliko i naporna. Dođe i sjedne. Ujutro kad se probudiš kaže ‘dobro jutro’ i svoju narudžbu za doručak. Bila mi je dva mjeseca dok sam bila u podstanarima i to je dovela i svog “momka” s kojim je spavala na našem krevetu, a mi u dnevnom. I to sve na plus 40 bez klime. Nije ni jednom ništa uradila sto se kućanstva tiče, znaci ponaša se kao gost”, ispričala je svoju priču. Na pitanje nekih odnosi li se ta želja i na njezinu majku, odgovorila je da trenutno s njom žive.

Foto: Pixabay

Mnogi se slažu, majci treba mir nakon što rodi dijete

Na njezinu objavu se nanizalo skoro 300 komentara, mnogi su na njezinoj strani i tvrde da ženi koja rodi treba mir, a ne gosti. “Barem prvih sedam do deset dana rodilji nitko ne treba dolaziti. Nama su to prekršili, toliko sam ih sve izribao nakon toga da hodaju po jajima pet godina kasnije. Jeste mi roditelji, ali ste budale, pustite mene i ženu na miru. Sada samo OK”, rekao je jedan muškarac na Redditu.

Drugi se slažu, deset dana je minimum koji bi svi trebali ispoštovati kada je u pitanju žena koja je tek rodila dijete. “Poslije ako želi doći i pomoći, to je u redu. Moja svekrva je tako došla i spasila me u tim prvim danima jer zaista nemaš energije ni za što osim za oporavak i brigu za bebu. Ako nije neka babaroga i ako dolazi pomoći nakon tog prvog perioda po meni je u redu”, smatra jedna majka.

Druga žena kaže da je njezina sestra nakon poroda odbila sve posjete dok se ne oporavi i to se odnosilo na cijelu obitelj i prijatelje, a trajalo je otprilike dva mjeseca. “Samim time da nećak pokupi neku boleštinu je bio manji. Kada se osjećala dovoljno ugodno da primi goste, to je napravila, postavila je granice i svi smo ih se držali. Postavi ih i ti i nadam se da ćeš uspjeti”, savjetuje joj.

Foto: Unsplash

‘Balkanski mentalitet, mora baba odmah nahrlit’

Neki su za sve okrivili mentalitet ovih prostora. “Nažalost, balkanski mentalitet je ‘tko je*e mater i oporavak rodilje, mora baba i cijela rodbina nahrlit, po mogućnosti odmah nakon što dođu iz rodilišta. Svima s takvim načinom razmišljanja jedan golemi srednjak”, “Probaj to objasniti mužu jer bi mu ti trebala biti na prvom mjestu”, “Normalno da si u pravu, reci mužu da se urazumi, Gospe ti”, pišu nadalje u komentarima.




Jedna korisnica Reddita se prisjetila što je njezinom suprugu palo na pamet, te kako se s tim izborila. “Imao je ideju da gotovo cijela obitelj i njegovi prijatelji dođu odmah pred bolnicu da nas dočekaju i da s nama idu kući, na što sam ja rekla da nema šanse. Naglasila sam i da ne želim nikoga vidjeti prvih mjesec dana. Dijete sam rodila na početku sezone gripe, nadolazećih blagdana, a kao primalja dobro znam kako je lako nešto prenijeti maloj bebi te sam ih previše vidjela bolesnih jer je u posjet došao netko tko je ‘samo malo šmrcao’. Tako da ne želim vidjeti nikoga osim muža i patronažne sestre. Muž se brzo predomislio kad sam mu pokazala slike bebica na respiratoru koje su se razboljele od tuđe ‘prehladice'”.

Foto: Unsplash

Neki smatraju da je potreban kompromis

No, ima onih koji drugačije misle. “Ne znam kad trebaš roditi, eventualno što možeš napraviti je reći mužu neka dovede majku na pola sata, neka prošetaju bebu na svježem zraku (kad je to prikladno za bebu, naravno), a ti se malo odmoriš. Ona se nagleda djeteta, ti nje ne i muž je zadovoljan”.

“Odlučila si roditi dijete maminom sinu. Ne vjerujem da nije i ranije bilo naznaka ovakvog ponašanja. Odlučila si roditi iako nemate novaca za samostalan život. Sad se trebaš nositi s posljedicama te odluke. Što se tiče pitanja, da u pravu si, ali situacija je takva kakva je. Ne možete živjeti s tvojom materom i onda braniti da njegova dolazi. A on se neće promijeniti jer je odmalena tako odgojen”.




“Normalno je da baka želi vidjeti svoje unuče. Zamisli kada jednom tvoje dijete bude imalo dijete, nećeš li ga htjeti doći vidjeti što prije? Vjerojatno će se sada svekrva opustiti i pomoći ti. Meni je mama došla na dva tjedna pa svekrva na dva. Rođenje djeteta je velik događaj za obitelj i bez veze je isključiti najbliže. Potpuno mi je normalno da bake i djedovi te braća i sestre dođu u kuću vidjeti dijete i pomoći. Naravno da nitko ne može očekivati da će nova majka gostiti ljude, ali ne mogu zamisliti da bake i djedovi ne dođu”, poručuju joj oni koji imaju drugačije mišljenje.

Srbi se obrušili na snahu Roda Stewarta: ‘Nije jasno je li plakala zbog Graše ili djeda zločinca’

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.