Foto: Screenshot/HRT

Hrvati su nekoć ovaj broj zvali danonoćno: Sjećate li se čemu je uopće služio 981?

Autor: I.G.

Na YouTube Kanalu HRT-a osvanuo je zanimljiv video iz starog dnevnika. Prilog prikazuje kako su nekada zaposlenici službe informacija danonoćno dežurali kako bi građanima odgovorili na sva moguća i nemoguća pitanja. Djelatnici su bili zaposleni na telefonskim općim informacijama 981 ili 988 za međugradski broj, a u vrijeme snimanja tek su se počeli koristiti računalima kako bi odmah doznali traženi pretplatnički broj.

“Nemamo adekvatnih planova i snalazimo se kad znamo”, rekla je djelatnica u prilogu a novinarka joj je uzvratila: “Kako se snalazite? Otkuda dobivate podatke i informacije, da biste mogli na sva ta silna pitanja odgovoriti?”.

“Najčešće zapravo sami istražujemo podatke. Banke nam šalju tečajnu listu dnevno. Najaktualnije događaje uvijek moramo sami ispitivati. To moramo i našim strankama zahvaliti koje nas podsjete da se nešto zbiva u gradu. Onda mi idemo u istraživanje da možemo dati adekvatnu informaciju.

‘Stranka se živcira’

“Vidimo ovdje imate i kompjuter. Da li vam služi?”, upitala je novinarka, a djelatnica joj je odgovorila: “Ne, kompjuter nama za sad još ne služi. Preopširno je znanje koje bi trebalo ući u taj kompjuter. Prečesto bi se moralo mijenjati. Zato za sad od trajnih znanja imamo enciklopedije, leksikone, rječnike. Najteža pitanja? Pa nema najtežih pitanja. Svako pitanje znamo riješiti. Ako ga baš jako ne znamo riješiti znamo gdje ćemo uputiti”, rekla je.

“Kao što vidite, imamo kipere, to su naše ulazne linije. Kad stranka dođe, zasvijetli lampica, evo upravo sad svjetli, stranka se živcira, zašto se nitko ne javlja”, rekla je.

Marijana Batinić godinama je u sretnom braku: Evo tko je suprug omiljene voditeljice




‘Ima li netko u Zagrebu tko preparira bube’

Novinarka ju je upitala li ima smiješnih pitanja: “Svakodnevno, zapravo trebali bismo mi bilježiti te anegdote. Stranka dođe i pita je li ima netko u Zagrebu tko preparira bube. Ja automatski mislim na kukce bube, jelenka nekog, razmišljam si, imamo za prepariranje ptica, imamo za prepariranje životinja, ali za bube baš nema. Već razmišljam kako da ga pošaljem u Prirodoslovni muzej ili negdje. Ma ne gospođo, prepariranje buba, Volkswagen buba, aj joj”, rekla je djelatnica službe informacija u prilogu HRT-a.




Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.