Ilustracija, Foto: Pexels

Hrvat ne zna treba li prekinuti s curom: ‘Traži da promijenim ime i prezime jer ju je sram’

Autor: T.Š.

U svakoj vezi postoje kompromisi, ali ponekad zahtjevi partnera mogu biti toliko neobični ili neprihvatljivi da nas natjeraju da preispitamo vlastite granice. Nedavno je na popularnoj društvenoj mreži Reddit jedan muškarac podijelio svoju dilemu: njegova djevojka ga je zamolila da promijeni svoje ime i prezime jer se srami kako zvuče. Ime i prezime nisu hrvatskog podrijetla, što smeta njegovoj partnerici kada ih spominje drugim ljudima.  Muškarac je zbog situacije postavio pitanje je li zahtjev njegove djevojke znak da treba prekinut vezu.

Ovaj bizaran zahtjev otvorio je širu diskusiju o tome koliko smo daleko spremni ići kako bismo udovoljili partneru i kada je vrijeme da kažemo “dosta”. U svakodnevnim interakcijama, granice i kompromisi igraju ključnu ulogu, no ponekad su određeni zahtjevi ne samo nepraktični nego i potencijalno destruktivni za naš identitet i samopoštovanje.

“Jel’ moja cura luda? U biti neki dan me cura pitala mogu li si promijeniti ime i prezime jer je njoj sramota kad mora drugim ljudima reći moje ime i prezime. (Moje ime i prezime nisu hrvatskog podrijetla, strana su i nema puno ljudi koji se zovu i prezivaju kao ja. Barem u Hrvatskoj.)Je li ovo znak da moram prekinuti?” napisao je muškarac, a na svoje pitanje dobio je gotovo 400 komentara.

Foto: Pexels

“Ovo je znak”

Mnogu su muškarci kratko i jasno poručili ‘da, vrijeme je da prekineš’. “Ovo je znak da je ona ovisna o tuđem razmišljanju i prije ili kasnije će to dovesti do još nekog većeg ludila, a u krajnjem slučaju nogiranju tebe jer eto nisi po nekom standardu, bilo to ime ili nešto deseto. Ja bi joj za početak to spomenuo, jer ne vidim razlog zašto bi bila sramota tvoje ime i prezime. Kužim kad netko ima 14 g pa su mu određene situacije smiješne, ma da osobno se nikad nisam nekome rugao niti smijao ni u tim godinama radi takvih stvari”, komentirao je jedan reditovac.

“Još samo fali da ti krene braniti sve to (a zvuči kao da nije daleko). Osobno ne bih mogla biti sa takvom osobom jer me toliko nije briga za tuđe mišljenje”, komentirala je jedna žena, a muškarac iz objave je ponovno iznenadio.

“Pa i brani mi. Ne vozim ništa već duže vrijeme jer eto bio sam naivan do sad.  Sad je meni sje*ana psiha jer nisam mogao raditi što iskreno volim. Svaki dan mi je je*eno gori, ne smijem se ni zabavljati. Jer po njoj sa 22 godine bi trebao biti ono straight faced killer koji ne zna što je zabava”, opisao je u komentarima.

Ilustracija, Foto: Pixabay

Vrijeme odluke

“Brate nogiraj to i živi život”, Brate, bježi i ne gledaj nazad, Ajme meni pa bio bi to otkantao još davno, ovo zvuči grozno!” pisali su mu reditovci, a on je dodao: “U biti stvar je u tome što mi ime i prezime nije ni hrvatsko ni kršćansko”.




Potpuno je jasno kako je za navigaciju u složenim situacijama u vezama, važna komunikacija, razumijevanje i samopoštovanjem. Prije nego donesemo bilo kakvu odluku, uvijek trebamo pokušati razumjeti motive partnera pitati ih zašto im je određeni zahtjev važan i što stoji iza toga, kako bi vidjeli ima li prostora za kompromis.

Otvorena i iskrena komunikacija je ključna. Moramo moći izraziti svoje osjećaje i stavove jasno i smireno, jer dobar partner će slušati i cijeniti ono što mu imamo za reći. Važno je i definirati vlastite granice. U svakoj vezi važno je znati gdje se povlači crta kada su u pitanju zahtjevi koji utječu na naš identitet i samopoštovanje i partneri moraju biti svjesni tih granica.

Hrvat frapirao priznanjem o najneugodnijem trenutku u životu: ‘Ovo ni UDBA ne bi iz izvukla’




Na kraju, važno je donijeti odluku koja je u skladu s našim osobnim vrijednostima i osjećajima. Ako zahtjevi partnera prelaze te granice i ne postoji volja za kompromisom, možda je vrijeme za teške, ali nužne odluke. Ne treba pristati na nešto što nas osobno čini nesretnima ili što ugrožava naše dostojanstvo. Bez toga, teško će biti i zdrave veze.

Autor:T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.