FOTO: HRT

HRT-ova miljenica dobila tešku dijagnozu: ‘Prije mjesec dana nisam se mogla popeti uz stepenice’

Autor: G.B.

HRT-ova novinarka Andrea Buča, autorica i redateljica putopisnih serijala ‘Stani u Lici‘, ‘Stani v Zagorju‘, ‘Stani na otoku‘ i ‘Na magistrali‘, zabrinula je sve svoje Instagram pratitelje svojom posljednjom objavom. Naime, prema njenim riječima, ovo joj je proljeće bilo jedno od najgorih ikad, a razlog tome leži u sideropeničnoj anemiji koju su joj dijagnosticirali liječnici.

“Prije mjesec dana se nisam mogla popeti na kat, 20 stepenica bilo mi je napor, uzlupalo bi mi se srce, zavrtjelo u glavi, morala bi sjesti da ne padnem u nesvijest”, započela je Andrea svoju Instagram objavu.

“Ovo proljeće mi je najgore proljeće ikad, blijeda, bez snage, teška nemoć, iz šeste brzine spala sam na prvu. Mislila sam da je proljetni umor, a kad je stvar postala neizdrživa izvadila sam krv i dijagnosticirana mi je sideropenična anemija: bez kapi željeza, rasuta crvena krvna slika (željezo 2, feritin 5, zdravim ljudima je 120)”, nastavila je voditeljica.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Andrea Buča (@andrea.bucha)




‘Pretrage ćemo raditi kad vas vratimo u život’

“Na hematologiji su mi dali intravensko željezo, globifer forte, pijte aroniju i jedite ciklu, pretrage ćemo raditi kad vas vratimo u život. Nakon druge infuzije stvar je počela da se lomi-mic po mic živnula sam”, ispričala je voditeljica koja je jučer imala i razlog za veselje.

“Jučer sam se popela na Gorščicu, najljepšu sljemensku stazu. Bila sam sretna k‘o malo dijete jer je do nedavno onih 20 stepenica bilo nemoguće”, napisala je u opisu objave na Instagramu, te podijelila nekoliko fotografija s Gorščice.

“Uf, težak period, ali samo naprijed”, “Brzo nam ozdravi”, “Drži se, mila”, “Sretno naprijed”, “Bravo!”, samo su neki od mnogobrojnih komentara podrške koje je dobila ova simpatična HRT-ova novinarka.




Nedu cijela Juga pamti obnaženu: Izgubila je glavu za našim pjevačem, a on je nije htio ni taknuti

Podsjetimo, anemija uzrokovana manjkom željeza ili sideropenična anemija je vrlo česta, osobito u žena reproduktivne dobi. Prema podacima 30% svjetske populacije ima manjak željeza povezan s anemijom ili bez nje. Manjak željeza nalazi se u 30% žena reproduktivne dobi, 40% predškolske djece i 38% trudnica. Prema pokazateljima sideropenična anemija se javlja u razvijenim zemljama u 2-5 % odraslih muškaraca i žena u menopauzi.

Manjak željeza i sideropenična anemija nastaju ponajprije zbog kroničnog krvarenja, nedovoljnog unosa putem hrane, poremećaja apsorpcije iz probavnog trakta te kao posljedica drugih bolesti.

 

Autor:G.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.