Foto: Darko Tomas / CROPIX

Goran Milić oduševio Hrvate napuljskom praksom: ‘Predivna gesta, baš ste gospar pravi’

Autor: M.T.

Poznati hrvatski novinar Goran Milić nedavno je na svom Facebook profilu podijelio divnu ideju koja je dirnula njegove pratitelje. Dok ljetuje u Slanom pokraj Dubrovnika, Milić je inspiriran primjerom iz Napulja predložio lijepu gestu te je odlučio podijeliti s pratiteljima na Facebooku. Objavio je fotografiju na kojoj uživa u ispijanju kave u jednom od kafiću te oduševio pratitelje gestom koja bi trebala živjeti i kod nas.

Naime, u Napulju je postala uobičajena praksa da gosti u kafiću naruče jedan espresso, ali plate dva. Višak novca omogućuje siromašnijim ljudima da također uživaju u kavi. Iako priznaje da bi implementacija ove ideje u Hrvatskoj bila izazovna, Milić je odlučio napraviti prvi korak.

“U Slanom i cijeloj RH (navike i etika konobara, poslovna logika vlasnika lokala, nefleksibilnost fiskalne regulative), naručio sam dva machiata, pa ako je netko pošao u šetnju bez love, a željan je kave i ispraznih razgovora, ne smeta mu pitomi, odgojeni pas, welcome u kafić Bite Bay, kod Radića”, napisao je Milić.

U Napulju se proširila praksa da gost u kafiću naruči espresso a konobaru plati dva!
Taj višak daje pravo nekom…

Objavljuje Goran MilicSrijeda, 3. srpnja 2024.

‘Pravi ste gospar’

Ova gesta je brzo privukla pažnju i podršku njegovih pratitelja na društvenim mrežama. Mnogi su pozdravili ideju i izrazili želju da se slične inicijative prošire i na druge gradove diljem Hrvatske.

“Predivna gesta. Baš ste gospar pravi, imao sam čast voziti vas par puta na put, sa Šimom Vlajkijem… vrijeme Univerzijade 87 Zagreb, ja sam bio službeni tamnoplavi FIAT Zagi 10, radio stanica, bio sam mlad prilično, ali iskusan šofer.. i vi ste bili mlađi, no ustvari ste ostali isti, pozdrav. Svaka čast”,  “Svaka vam čast gospodine Miliću! Baš ste gospar, svaka Vam čast”,  Za svaku pohvalu, još poraditi na širenju prakse”,  “Bravo Gorane. Sjajna ideja. Valjalo bi tako i u našim gradovima”, poručili su mu pratitelji.




Goran Milić je poznat po svojim putopisima i dokumentarnim serijalima, uključujući “What‘s up, sjever-jug”, gdje istražuje različite kulture i običaje širom svijeta. Nedavno je posjetio Napulj, gdje je proučavao lokalne tradicije koje su ga inspirirale na ovu humanu gestu.

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Bogataš koji nema vožačku

Goran je u sklopu u nekoj od svojih epizoda svoje emisije posjetio i bogatog Finca, vlasnika veoma vrijednih umjetnina koji, nema ni vozačku, ni automobil. Nisu imali ni njegovi roditelji, ni djed.

“Do 1960-ih smo bili poljoprivredno društvo. Oko 75 posto Finala živjelo je na selu, pa im umjetnost nije bila bitna. Danas nije isto kao prije 50 godina, postali smo više kozmopolitski. Nekoć smo bili istočna granica Europe”, rekao je Aarne Langfors.




Goran Millić ostao u čudu kad je otkrio zbog čega bogataši u Finskoj nemaju vozačku dozvolu

“Moj je otac govorio da se unutar šireg područja Helsinkija jeftinije voziti taksijem. I proces dobivanja vozačke dozvole je ovdje skup, danas vozačka dozvola stoji između četiri i pet tisuća eura. U mladosti, moja obitelj nije imala auto, a imao sam malo novca. Zašto bih onda polagao za vozačku”, pita se ovaj finski milijarder.

Autor:M.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.