FOTO: YouTube

Glumila je legendarnu babu Ikaču, a Tito ju je toliko volio da ju je na dvor zvao preko 20 puta

Autor: G.B.

Svojevrsna začetnica stand-up komedije na ovim prostorima, Nela Eržišnik, desetljećima je nasmijavala publiku od Makedonije pa do Slovenije. U njenim šalama i pošalicama uživao je obični puk, ali i čelnici i predjednici poput Tita i Tuđmana.

Eržišnik je glummiil Maricu Hrdalo, Zagorku punu pučke mudrosti, spremačicu s pregačom i neizostavnom metlom u ruci. Bila je i lička baba Ikača. Njezina Marica i Ikača govorile su naglas ono što je narod mislio, a što običan svijet nije smio reći.

Premda se s Titom politički nije slagala, i makar je on znao ponešto o njezinoj obitelji i njihovoj političkoj prošlosti, simpatizirao ju je, a Eržišnik je o njemu imala dobro mišljenje: “Bio je inteligentan i duhovit čovjek. Možda i zvijer u ljudskoj spodobi, ali o tome neka drugi govore. Dobivala sam velike honorare, i to me spašavalo od mnogih progona. Jednom me pitao gdje sam bila za vrijeme rata. A ja sam mu rekla: ‘S druge strane!‘ Smijao se”, ispričala je svojevremeno te dodala kako je na njegovu dvoru bila preko 20 puta.

Kroz život mijenjala imena poput agenta KGB-a

Nela Eržišnik rođena je kao Nevenka Maras u Banja Luci 1924. Nela je skraćenica od imena Nevenka, a prezime je uzela udajom za Jelka Eržišnika, kao devetnaestogodišnjakinja.

S njim je u braku provela tri godine, no to će prezime do kraja života koristiti u glumačkoj profesiji. Jelko Eržišnik bio je Slovenac čiji su predci nekoliko generacija živjeli u Zagrebu. Par se razdvojio političkim previranjima i ratom. Nakon sloma NDH, Eržišnik je pred komunistima pobjegao u Italiju, a Nela odlučila ostati u Zagrebu.

Majka hrvatskog TV voditelja bila je poznata glumica: Briljirala bok uz bok s Nadarevićem




Eržišnik, bježeći iz tadašnje Jugoslavije, naposljetku završava u SAD-u, na Floridi, tamo se, kako je pričala Nela Eržišnik obogatio i ponovo oženio, razveli su se – poštom.

Godine 1952. udala se za Zvonka Blaževića, i postala Marija Blažević, uzela je osobno ime koje su joj pri krštenju davnih dana upisali u dokumente. Smijući se znala je primijetiti da je kroz život imala imena i prezimena kao “dobar tajni agent KGB-a”. Kasnije je u intervjuima isticala da je uvjerena da joj je prezime Eržišnik pomoglo. “Mislili su da sam Slovenka. Da sam rekla da se prezivam Maras ili Šarinić ne bih bila primljena u glumačku školu, jer bi shvatili da pripadam ‘onoj drugoj strani‘.”




FOTO: Cropix

Autor:G.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.