Foto: Guliver Image (AP Photo/Martin Meissner)

Evo zašto su ga izbacili s Eurosonga: ‘Ma sad Izraelu rapidno rastu šanse da prestigne Hrvatsku’

Autor: F.F

Nizozemski predstavnik na Euroviziji, Joost Klein, neće sudjelovati u finalu ovogodišnjeg 68. izdanja natjecanja. Nakon što je švedska policija istraživala pritužbu jednog člana produkcijskog tima zbog incidenta nakon njegovog nastupa u polufinalu u četvrtak navečer, zaključeno je da nije prikladno da se Joost nastavi s natjecanjem dok pravni proces traje.

U priopćenju koje je poslala EBU ističe se da incident nije uključio druge izvođače ili članove izaslanstva te da se drže politike nulte tolerancije prema neprimjerenom ponašanju na događaju. Njegovo ponašanje prema članu tima smatra se kršenjem pravila natjecanja. Unatoč tome, veliko finale Eurovizije će se nastaviti s preostalih 25 pjesama.

Predstavnik Nizozemske na Euroviziji nije sudjelovao na jučerašnjoj generalnoj probi prije finala. EBU je izdala priopćenje u kojem je obavijestila javnost o incidentu u kojem je sudjelovao glazbenik, ali nisu pružili detalje o tom incidentu. Na društvenim mrežama se brzo proširila glasina o fizičkom sukobu između Joosta i člana izraelske delegacije, ali ta informacija nije potvrđena te se radi o nagađanjima.

Foto: Guliver Image (AP Photo/Martin Meissner)

Navodno se sukobio s fotografom

Daljnja nagađanja oko razloga njegove diskvalifikacije dovela su do informacije kako je Klein navodno zaprijetio švedskom fotografu. Ovu informaciju prenosi i Visegrád 24, popularni Twitter profil. Visegrád 24 je račun na X-u (bivšem Twitteru) koji dijeli informacije o trenutačnim događajima u svijetu, kao što su ruska invazija na Ukrajinu i sukobi između Izraela i Hamasa. Jedan od osnivača ovog računa bio je Stefan Tompson, poljski kreator sadržaja i oglašivač, prema Wikipediji.

Visegrád 24 je prvo objavio informaciju kako je Klein diskvalificiran s Eurovizije te kako je zaprijetio švedskom fotografu. Istaknuli su i kako se ovime povećavaju izraelske nade u pobjedu.


Potom su objavili kako je Klein “strogi ani-Izrael”, ali kako “voli agresore Rusiju”. Dodali su kako je Nizozemac snimao pjesme s ruskim izvođačima nakon što je počeo rat u Ukrajini te kako ima pjesmu u kojoj pjeva kako voli ruske žene i Rusiju. Pišu i kako je nekoliko tjedana nakon masakra u Buči otputovao u St. Petersburg gdje je održao koncert.

Društvene mreže ‘izgorile’

Nakon objave da je Nizozemac diskvalificiran, na društvenim mrežama su se javili mnogi obožavatelji koji su izrazili popriličnu podršku Kleinu. Neki su se čak obrušili na organizatore te istaknuli kako se trebaju povući nakon ovakvog “fijaska”.

“Diskvalificiran? Recite da se šale! Navodno nije bilo nikakvog fizičkog sukoba, nego samo verbalnog sukoba. To nema smisla”, napisao je jedan obožavatelj Eurovizije na Twitteru. “Cijeli vrh EBU-a treba dati ostavku. Ubijaju natjecanje”, “Svejedno ga neću mrziti. Nitko me ne može natjerati na to”, “Inače ne pratim Euroviziju, ali nekako sam imao osjećaj da može biti dobar”, “Podrška za Kleina”, neki su od komentara s Twittera.

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.