Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Evo tko su favoriti polufinala Eurosonga: Ovaj natjecatelj je konkurencija Baby Lasagni

Autor: I.D.

U drugoj polufinalnoj večeri Eurosonga 2024. čut ćemo nastupe 16 izvođača koji će pokušati izboriti svoje mjesto u velikom subotnjem finalu. 68. po redu Eurosong ove se godine održava u švedskom gradu Malmöu pod sloganom “United By Music”. Hrvatsku predstavlja Baby Lasagna s pjesmom “Rim Tim Tagi Dim”, koji ujedno slovi i kao jedan od glavnih favorita, a slušat ćemo ga i u finalu u subotu!

Gledatelje će kroz program voditi Petra Mede i Malin Åkerman, a u drugoj polufinalnoj večeri slušat ćemo predstavnike Malte, Albanije, Grčke, Švicarske, Češke, Austrije, Danske, Armenije, Latvije, San Marina, Gruzije, Belgije, Estonije, Izraela, Norveške i Nizozemske. Uz njih će nastupiti i predstavnici Francuske, Italije i Španjolske, koji već imaju direktan ulazak u finale.

Kao glavni favoriti Eurosonga iz druge polufinalne večeri ističu se švicarski predstavnik Nemo s pjesmom “The Code” i Talijanka Angelina Mango “La Noia”, koja ima direktan ulazak u finale. Drugu polufinalnu večer otvorit će predstavnica Malte Sarah Bonnici s pjesmom “Loop”. Ona je na Eurosongu debitirala još 2009. godine, točnije na Malta Junior Eurosongu, kada je završila na trećem mjestu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Eurovision Song Contest (@eurovision)




Ovo su izvođači za drugu polufinalnu večer

Albanija je ove godine na Eurosong poslala svoju pop-zvijezdu BESU, koja će se na pozornici Eurosonga predstaviti sa svojom pjesmom “Titan”. Uz samu BESU, pjesmu je napisao trio vrsnih skladatelja – Gia Koka, Alias ​​Lj i Kledi Bahiti. Grčku na ovogodišnjem Eurosongu predstavlja Marina Satti s pjesmom “ZARI” koja spaja moderne, tradicionalne i etnoelemente. Stihovi govore o ljubavi, ali i o rizicima koje ponekad moramo preuzeti.

Jedan je od najvećih konkurenata našeg Baby Lasagne švicarski predstavnik Nemo s pjesmom “The Code”. On za svoju pjesmu misli da je zahtjevna, ali i vrlo zabavna. Svira violinu, bubnjeve i klavir, za koji kaže da je instrument s kojim se osjeća najpovezaniji te mu je najdraži instrument za prenošenje osjećaja. Aiko će na Eurosongu predstavljati Češku s pjesmom “Pedestal”. Pjevačica je poznata i kao prva češka umjetnica koja je krasila kultni Times Square i koja je pridonijela globalnoj Spotify Equal kampanji naglašavajući svoju predanost inkluzivnosti i jednakosti unutar glazbene industrije.

Pop-zvijezda i profesionalna plesačica Kaleen predstavit će Austriju sa svojom pjesmom “We will rave”, koja je nadahnuta tehno-glazbom. Ona je od 2018. dio natjecanja za pjesmu Eurovizije, isprva kao glavna umjetnica za probe u nekoliko zemalja te je bila plesačica i koreografkinja nastupa u Lisabonu. 2021. godine bila je kreativna direktorica Dječjeg natjecanja za pjesmu Eurovizije za Španjolsku i Bugarsku, kao i kreativna direktorica za Španjolsku i scenska redateljica cijele produkcije 2022. godine.




Kaos u Švedskoj, izviždali izraelsku predstavnicu na Eurosongu: Spremaju se strašni planovi

Izraelka od 20 godina glavna je kontroverza Eurosonga

Dansku ove godine predstavlja SABA sa svojom pjesmom “Sand”. Ova nova pop -zvijezda strastveno želi predstavljati puno različitih ljudi na pozornici i učiniti Euroviziju inkluzivnom proslavom. Otvoreno je govorila o svojim problemima s mentalnim zdravljem, o tome kako je posvojena iz Etiopije sa samo osam mjeseci, a u povijest Eurosonga upisat će se kao prva tamnoputa, queer žena koja će se natjecati za Dansku.

Iz Armenije na pozornicu Eurosonga dolazi duo LADANIVA i donosi tradicionalnu armensku atmosferu s pjesmom “Jako”. Jaklin Baghdasaryan i Louis Thomas upoznali su se jedne noći u baru u Lilleu u Francuskoj, kada je i započelo njihovo glazbeno putovanje. Zajedno su stvorili latvijsku party-himnu “Kef Chilini” i izdali su svoj debitantski album.

Eden Golan dobila je priliku predstavljati Izrael s pjesmom “Hurricane”. Ima 20 godina, u djetinjstva je počela nastupati kao umjetnička plesačica, ali je s 9 godina otkrila da zna i pjevati i ostalo je povijest. Norvešku ove godine predstavlja grupe Gate, koja će izvesti pjesmu “Ulveham”, nadahnutu folklorom, zlim maćehama, lijepih djevama i jezivom šumom. Joost Klein predstavlja Nizozemsku s pjesmom “Europapa”. Joostova je glazba optimistična i brza, ali nosi i ozbiljne poruke. Pjeva o mentalnom zdravlju i gubitku roditelja u mladosti, a u svojim pjesmama tugu pretvara u ushićenje, podsjećajući sve da smo svi samo ljudi.

Slijede vatreni nastupi

Grupa MEGARA predstavlja San Marino s pjesmom “11:11”, a čine je Kenzy, Rober, Vitti, Kat, Aria i Emma. Eurosong im je već nekoliko godina bio na pameti. Prošle godine natjecali su se na španjolskom nacionalnom izboru za pjesmu Eurovizije Benidorm Fest, na kojem su završili na četvrtom mjestu i izgubili od Blance Paloma. Na Eurosong je iz Gruzije stigla Nutsa Buzaladze sa svojom pjesmom “Firefighter”, koja bi mogla biti poznato lice mnogim obožavateljima glazbe jer je prošle godine završila u 12 najboljih pjevača na American Idolu, gdje je nastupala i s Kylie Minogue. Također je boravila u UAE-u, izdala je album i pobijedila na albanskom glazbenom natjecanju Kënga Magjike 2021.

Belgiju predstavlja Mustii, koji će izvesti pjesmu “Before The Party’s Over”. On je možda nov na eurovizijskoj pozornici, ali dobro je poznat u Belgiji, također i kao popularan glumac. Pod svojim pravim imenom Thomas Mustin glumio je u filmovima, na televiziji i u kazalištu. 5MIINUST i Puuluup udružili su snage kako bi predstavljali Estoniju na Euroviziji s pjesmom najdužeg naslova na natjecanju, “(nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi”.

Latviju ove godine predstavlja Dons s pjesmom “Hollow”, pjevač koji iza sebe ima impresivnu glazbenu povijest. Tijekom posljednjih deset godina izdao je nekoliko albuma, osvajao nagrade i imao koncerte na stadionima. 2021. godine potpisao je ugovor s tvrtkom Universal Music Group, pridruživši se tako nekima od najboljih svjetskih umjetnika, uključujući Johna Legenda, Taylor Swift i Billie Eilish.

Autor:I.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.