Foto: Pixababy

Deset pasmina koje su posebno osjetljive na toplinski udar: Pripazite na svoje ljubimce

Autor: B. D.

Visoke temperature mogu različito utjecati na pse ovisno o raznim čimbenicima, te je preporučljivo izbjegavati izvođenje pasa van kada temperature prelaze 29 °C, posebno ako je visoka vlažnost, savjetuje veterinarka Angela Beal za Best Life.

Psi izloženi vrućim vanjskim površinama mogu dobiti bolne opekline na šapama, što može dovesti do nelagode i šepanja, ali i teških ozljeda.

Određene pasmine pasa su osjetljivije na probleme s vrućinom, uključujući toplinski udar koji je opasan po život i zahtijeva hitnu veterinarsku pomoć.

Foto: Pixababy

Ugrožene zdepaste pasmine plosnate njuške

Psi pasmine chow chow imaju jako gustu dlaku zbog čega je vjerojatnost da dožive snose posljedice toplinskog udara 17 puta veća nego kod prosječnih pasa.

U opasnosti su pasmine koje imaju plosnati njušku te čest višak kilograma, kao što su buldozi, mopsovi i kavalirski španijel kralja Charlesa. Ove pasmine teško kontroliraju tjelesnu temperaturu pa su i zbog toga dodatno ugrožene.

Bordoška doga ima karakterističnu naboranu njušku koja joj također otežava disanje pa je pod rizikom kao i psi čija je njuška plosnata.

Foto: Pixababy

Pazite na dugodlake ljubimce

Za sad se čini kao da su ugrožene samo pasmine koje izgledaju zdepasto, no ustvari ima i elegantnih pasmina koje su izložene opasnosti.




Mnogi ga smatraju bezopasnim i blagim: Ovaj simptom toplinskog udara ignoriraju, a opasan je

Hrtovi su ugroženi jer u odnosu na tijelo imaju jako veliku mišićnu masu. Zbog toga kad trče tjelesna temperatura im može jako porasti. Pod ugrozom su i pasmine koje imaju gustu dlaku, a vole biti aktivne. U tu skupinu pripadaju engleski springer španijel, popularni zlatni retriver te haski i malamut.




Veterinari preporučuju da se pse ne izvodi van po ekstremno visokim temperaturama te im uvijek osigurati dovoljno hlada i vode.

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.