FOTO: Cropix/HRT

Bivši hrvatski veleposlanik tvrdi da je Lovren cijelo vrijeme bio u pravu glede Lasagne

Autor: G.B.

Čini se da je velik broj hrvatskih estradnjaka rođen u horoskopskom znaku raka, a samo danas pisali smo o rođendanu Baby Lasagne i Alena Vitasovića. No, 5. srpnja 1989. u Zenici je rođen i nogometaš Dejan Lovren, koji posljednjih nekoliko mjeseci mjesto u medijima zauzima puno više svojim neobičnim, konzervativnim vjerskim stavovima, nego svojim vještinama na nogometnom terenu.

Podsjetimo, cijela saga na relaciji Lovren-Lasagna započela je nakon Lasagninog nastupa na ovogodišnjoj Dori, nakon čega je nogometaš pjevačev nastup nazvao “demonizmom”: Ubijedili su vas da ste za ovo glasali, demonizam. Fuj”, napisao je Dejan u priči koju je podijelio u priči na svom profilu na Instagramu.

Taj komentar je došao i do Baby Lasagne koji ga je kratko prokomentirao te rekao kako mu je žao što nogometaš ima takvo mišljenje o njemu te da mu je vjera bitna što se moglo zaključiti i na presici nakon pobjede na kojoj je zahvalio svima koji su molili za njega: “Nije moj cilj da ispadne tako. Nadam se da će se potruditi da me upozna i da vidi da sam baš obratno od toga. Vjera mi je najvažnija u životu. Vjera i obitelj. Volim svoju obitelj, s njima sam u dobrim odnosima”, izjavio je Baby Lasagna.

Foto: Livio Andrijic/ Tom Dubravec CROPIX

Vidmarović: ‘Lovren je bio u pravu’

Nedavno se u cijelu raspravu uključio i bivši hrvatski veleposlanik Đuro Vidmarović te se osvnuo na izjavu Dejana Lovrena da je pobjednik Dore pozdravljao sotonističkim pozdravom. Vidmarović je istaknuo da je poznati hrvatski nogometaš u pravu, a u podužem post iznio je i svoje argumente.

“Zbog mlađih čitatelja treba kazati kako je slavni nogometaš Lovren bio u pravu. Pjevač iz Umaga koji je nastupao pod pseudonimom „Baby Lazanja“ javno je učestalo pozdravljao TV javnost demonskim, odnosno sotonističkim pozdravom ‘Mano cornuto’. On je, očito, znao zbog čega to čini. Njegov nastup kao i odjeća koju je nosio bili su oblikovani u tom stilu. Pozdrav koji su sotonisti odabrali kao znak vlastitoga raspoznavanja, ali i javnog očitovanja naziva se ‘Devil’s horns’, ‘Rogata ruka’, ili ‘Mano cornuto’. Ovaj je pozdrav znak odanosti “rogatome bogu“, pripadnika sotonističkog kulta, odnosno pozdrav sotoni”, započeo je Vidmarović u svojoj analizi.

“U tom značenju ovaj se znak-pozdrav naziva i ‘metalni rogovi’ kao signum heavy metal kulture. ‘Devil’s horns’ je simbol antikršćanstva, Antikrist i sotonizam pojavljuju se i u death metalu. Za razliku od izvođača, obožavatelji u pravilu nisu sotonisti, a cilj pjevača je u prvom redu stvaranje provokacije, često s komercijalnom namjerom. Iako se ‘rogata ruka’ zove ‘devil’s horns’ (vražji rogovi), ima tumačenja da taj znak ( i pozdrav) ne predstavlja sotonu nego je znak heavy metalaca. U Hrvatskoj ‘metalni rogovi’ nisu uobičajen pozdrav i češće se vezuju uz sotonizam nego uz rock kulturu”, ispričao je.

HRT je prije dvije godine Hrvatsku zakinuo za još jednog Lasagnu, a onda se pojavio Huljić




Istina je, kao i u mnoštvu drugih slučajeva, negdje između, a značenja geste variraju zavisno od kulturnog i regionalnog konteksta. ‘Mano cornuto’ tako je u Italiji bio korišten kao amajlija protiv uroka, zlog oka i drugih vrsta zla. Ljudi su vjerovali da ova gesta može odbiti zle duhove i donijeti sreću. Pa neka donese rođendansku sreću akterima priče uz nadu da će prepucavanja ovakve banalne vrste kad tad prestati

FOTO: HRT




Autor:G.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.