Foto: X

Anu nisu pustili na sud zbog ove haljine, pokrila se dekom: ‘Nema ničeg neprikladnog’

Autor: V.S

Dolazak na sud Srpkinji Ani dugo će ostati u sjećanju jer je zbog haljine koju je odjenula nisu htjeli pustiti u zgradu institucije. No, ona nije htjela zakasniti na ročište pa je odlučila doskočiti pravilima. Djevojka je negdje pronašla debelu deku i pokrila se njome, iako je vani bila “pasja vrućina”.

Svoju je kombinaciju nakon drame fotografirala i objavila na mreži X, gdje se povela velika rasprava o tome tko je u pravu – Ana ili sud?

“U ovoj haljini me nisu pustili u sud u Kuli, jer je neprikladna, dužina je ispod koljena, ali imate bretele, pa sam na ovih 40 stupnjeva ušla ogrnuta dekom”, napisala je i objavila fotku.

‘To nisu bretele’

“Da se razumijemo, ja nisam protiv pravila oblačenja, ali u dugačkoj haljini bez izreza koja ima široke bretele, ako su to uopće bretele, nema ničeg neprikladnog”, tvrdi djevojka. Iako je većina ljudi na ovoj društvenoj mreži stala na njezinu stranu, nekoliko je “bacilo kontru”.




“Ja jednom tako s bretelama i ne može. Portir mi dao njegovu košulju, onu plavu. Imaju baš za te slučajeve košulju. Ima tome 10 godina sigurno”, piše jedna žena koju je zadesio isti problem. “To nisu bretele. To je haljina bez rukava. Vrlo pristojna”, jedan je od komentara, kao i: “Najobičnija, pristojna haljina u svakom pogledu. Ovo ni vidjelo bretela nije. Još na ovoj vrućini.” “Oni ne znaju razliku između haljine bez rukava i haljine na bretele. Tužno. Ne mislim samo na konkretnu razliku, već na to da se najčešće rasuđuje ne znajući elementarne razlike između pojmova“, nastavlja jedna korisnica X-a.

“A to što službenice suda idu polugole po sudu to nema veze”, upitao je jedan korisnik, dok se drugi prisjetio situacije iz katastra. “U katastru na Novom Beogradu osiguranje vrati čovjeka u nekim bermudama. Ako se tako zovu hlače ispod koljena. Nedugo zatim izađe službenica u preuskim traper bermudama ispod koljena. Šta reći?”, tvrdi. “Ja sam tako jednom prilikom posudila pregaču iz susjednog kafića i prebacila preko ramena, jer su mi ruke bile gole, nema veze što je haljina bila do poda” sjetila se jedna gospođa.

Svećenik pomoću trešanja komentirao oskudno odijevanje: ‘Kad ih svi mogu imati, cijena pada’




Kakva su pravila u Hrvatskoj?

No, bilo je i onih koji misle da je portir bio u pravu. “Pff ne mogu gola ramena, to svi znaju. Ne može ni sandala s otvorenim prstima. I suknja mora iznad koljena. To doslovno svi znaju“, kaže on.

Inače, u Hrvatskoj pravila odijevanja na sudu su formalna i zahtijevaju od svih sudionika, uključujući suce, odvjetnike, svjedoke i stranke, da se oblače na način koji pokazuje poštovanje prema sudu i pravnom procesu. Ni svjedoci ni stranke ne moraju nositi odijelo, no odjeća bi trebala biti uredna i pristojna. Preporučuju se hlače i košulje za muškarce, a za žene suknje, haljine ili hlače s bluzama.

Savjetuje se i izbjegavanje neformalne odjeće, tj. traperica, majica s kratkim rukavima, sportskih odjevnih predmeta, sandala ili tenisica. Osim toga, ne smije se nositi odjeća s uvredljivim natpisima ili slikama. Preporuča se i izbjegavanje prekratkih suknji, dubokih dekoltea ili prozirne odjeće, upadljivih boja, uzoraka ili nakita.

Ova pravila nisu formalno propisana zakonom, ali se očekuje da se poštuju kako bi se očuvala ozbiljnost i dostojanstvo pravnog procesa. U nekim slučajevima, sudac može zatražiti od osobe da promijeni odjeću ili se udalji iz sudnice ako smatra da odjeća nije prikladna.

 

Autor:V.S
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.