Foto: Mirko Ferlin / CROPIX.

Profesor prava zatečen: ‘Odluka Ustavnog suda o Milanoviću nema blage veze s Ustavom’

Autor: Dnevno.hr

Ustavni sud u petak je donio odluku prema kojoj predsjednik Republike Zoran Milanović zbog miješanja u predizbornu kampanju bez da je podnio ostavku na poziciju predsjednika, ne može biti mandatar za sastav buduće vlade, a ni premijer. Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović tvrdi da je Milanović kršio upozorenje koje mu je Ustavni sud uputio 18. ožujka, prije početka kampanje.

Nakon njihove odluke javili su se brojni političari, bilo bivši ili sadašnji, koji su komentirali njihovu odluku. O cijeloj situaciji za N1 oglasio se i Robert Podolnjak, redoviti profesor ustavnog prava na Pravnom fakultet u Zagrebu i kandidat Mosta u 3. izbornoj jedinici.

“Ustav je iznad svih i sva državna tijela moraju poštivati Ustav. To je nedvojbeno. Ova odluka je došla potpuno neočekivano, iz vedra neba”, započeo je Podolnjak.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

‘To nema veze s Ustavom’

“Ustavnopravno, odluka nema blage veze s Ustavom, odnosno to što oni zovu priopćenjem ili upozorenjem. Kad govorimo o ovome, treba se vratiti na ono prvo upozorenje od prije mjesec dana. Tad sam rekao da Ustavni sud nema ovlast poništiti izbore zbog kršenja predizborne promidžbe od pojedinih sudionika, pa i od strane predsjednika Republike”, nastavio je.

On naglašava da izbori mogu biti poništeni ako se utvrde ozbiljna kršenja u izbornoj proceduri, poput nepravilnosti u radu biračkih odbora ili izbornih povjerenstava, što bi moglo značajno utjecati na konačni izborni rezultat.

“Ustavni sud tijekom izbornog postupka nije mogao poništiti izbore, a ne mogu ni sada. Oni su sad konstatirali da je predsjednik Republike ipak na neki način sudjelovao u svemu i da nije slušao upozorenje. Na koji način je to moglo utjecati na izbore, nitko to ne zna, to se ne može kvantificirati niti odrediti u bilo kojem smislu je li predsjednik nekom pomogao ili odmogao. Nedvojbeno je da se izbore nije moglo poništiti”, pojasnio je.

Šeparović je drukčije govorio prije izbora, evo što je odgovorio novinarima po pitanju Milanovića




Sve je pojasnio

“E sad… Ovo upozorenje se i dalje poziva na njegovu ustavnu ovlast da nadzire ustavnost i zakonitost provedenih izbora. Međutim, prema svemu sudeći, izbori su provedeni u skladu sa zakonom i ustavom te će Ustavni sud nakon što DIP utvrdi konačne službene rezultate donijeti odluku da su provedeni s ustavom i zakonom. Nakon toga slijedi konstituiranje Sabora. Izabrani zastupnici imaju mogućnost izabrati osobu za mandatara prema svom izbor”, nastavio je Podolnjak.

Podolnjak objašnjava da prema Ustavu, ako predsjednik podnese ostavku jer ne može sam sebi dati mandat za sastavljanje Vlade, zastupnici imaju mogućnost birati osobu koju odrede za mandatara. No, ono što Ustavni sud sada tvrdi jest da predsjednik kontinuirano krši Ustav i vladavinu prava. Ipak, postoji procedura prema kojoj Sabor može pokrenuti postupak utvrđivanja posebne odgovornosti predsjednika, koji se zatim odlučuje dvotrećinskom većinom Ustavnog suda.




Profesor na pravnom fakultetu ističe paradoks da je Ustavni sud već dvotrećinskom većinom utvrdio da predsjednik cijelo vrijeme krši Ustav. Ipak, to nije predviđena procedura. Tvrdi da je ono što Ustavni sud radi zapravo osveta predsjedniku koji je kontinuirano kršio njihova upozorenja, te da sankcije koje predviđaju nisu u skladu s Ustavom ni ustavnim zakonom o Ustavnom sudu.

Foto: Vojko Basic / CROPIX

‘Nemaju takvu ovlast’

“Ustavni sud nema takvu ovlast. Cijelo vrijeme se pozivaju na njihovu ovlast da nadziru ustavnost i zakonitost izbornog postupka do samog završetka, ali ovo čemu mi govorimo više nije dio izbornog postupka”, pojasnio je.

Podolnjak dodaje kako Ustavni sud sve češće donosi odluke koje se ne mogu nikako opravdati, prema Ustavu ili ustavnom zakonu o Ustavnom sudu. “Postavlja se konačno pitanje : Tko čuva nas od čuvara Ustava, od ustavnih sudaca koji si uzimaju za pravo donositi odluke na koje nemaju pravo”, zaključio je.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.