Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Profesor prava zbog HDZ-a proziva Ustavni sud: ‘To što rade nije nimalo u redu’

Autor: F.F

Profesor s pravnog fakulteta u Zagrebu Ivan Rimac gostovao je u Newsroomu N1 televizije gdje je pričao o pregovorima nakon izbora, kao i o sastavljanju parlamentarne većine. Također je komentirao pregovore nakon izbora koje HDZ održava u Banskim dvorima.

“To po meni nije nimalo u redu. Oni imaju svoju središnjicu u kojoj bi trebali pregovarati s političkim partnerima u vrijeme kada žele uspostaviti većinu u Saboru i složiti koaliciju. Banski dvori su sjedište Vlade, a ne određene političke stranke i samim time nije primjereno da netko tko pregovora u ime političke stranke to radi upravo iz Banskih dvora”, poručio je.

“Oni imaju dobru pregovaračku poziciju zbog rezultata izbora, ali ovo je erozija našeg ustavnog uređenja. Na isti način je predsjednik Republike Zoran Milanović izašao iz okvira, tako i premijer Andrej Plenković uzvraća istom mjerom te pregovara u Banskim dvorima”, dodaje.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

‘Ustavni sud treba reagirati’

Rimac je odgovorio na pitanje je li Ustavni sud pozvan da intervenira u vezi s tim pitanjem. Istaknuo je da bi to moglo biti jedno od pitanja za razmatranje, kao i to da bi bilo pravedno da Ustavni sud istraži HDZ zbog negiranja funkcije predsjednika Republike.

Od početka kampanje, HDZ kontinuirano poručuje da Milanović nije predsjednik Republike, iako on obnaša tu dužnost sve dok ne podnese ostavku ili ne bude opozvan. To bi, prema njemu, bilo u skladu s očuvanjem ustavnog poretka, a ne samo kad se odluče intervenirati zbog nekih svojih razmišljanja koja su usko povezana s Milanovićevim djelovanjem.

Profesor Rimac je potom analizirao nekoliko scenarija za sastav Vlade te je istaknuo kako je scenarij vladajuće većine sastavljene od HDZ-a i Domovinskog pokreta – realan.

Zašto je Milanović nestao nakon izbora? Možda iza svega stoji novi plan za svrgavanje HDZ-a




‘Trebaju biti oprezni’

“HDZ mora biti oprezan, moraju biti porezni da ne umanje broj ruku koji bi dobili s Domovinskim pokretom. Što se tiče ostalih, čini se kako će biti više kandidata za popuni te bi se moglo dogoditi da imaju i više od 76 ruku”, pojasnio je.

Rimac je iznio svoje mišljenje o pitanju manjina u pregovorima između HDZ-a i DP-a. Istaknuo je da tvrdi stav Domovinskog pokreta prema SDSS-u ograničava mogućnost suradnje s jednom od strana. Postoji mogućnost da HDZ pokuša nagovoriti neke od zastupnika manjina da podrže vladajuću većinu, ali Rimac ističe da manjine djeluju zajedno kako bi se njihov glas čuo. Dodao je i kako je Plenković u nezavidnom položaju jer mu nedostaje potpora, ali će morati pronaći kompromis koji odgovara njegovim političkim ciljevima.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.