Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Povjesničar otkrio zašto Hrvati i dalje podržavaju HDZ: ‘Još vide Tuđmana i borbu protiv Juge’

Autor: Dnevno.hr

“Ovo će biti najdesnija Vlada u povijesti Hrvatske”, rekla je nakon izbora koordinatorica platforme Možemo Sandra Benčić, a čini se da je i sam narod rekao svoje. HDZ i partneri dobili su 61 mandat, Domovinski pokret njih 14, a Most i Hrvatski suverenisti 11. Desne opcije dobile su dakle 86 mandata.

“Lijeve” opcije prošle su gore i osigurale 56 mandata, točnije SDP-ova koalicija Rijeke pravde dobila je 42 mandata, Možemo! njih 10, IDS i Nezavisna platforma Sjever po dva i Fokus jedan.

Tvrdnje da su Hrvati skrenuli udesno koju sve više čujemo u političkoj areni komentirao je povjesničar i politički komentator Hrvoje Klasić, koji je podsjetio da je devedestih godina omjer u parlamentu bio i znatno veći u korist desnice (79:40), no već na izborima 2000. okrenuo se u korist ljevice (95:51).

Foto: Ivo Ravlic / CROPIX

Desnih birača ima više

“Od 1990-ih nadalje hrvatsko je biračko tijelo bilo više desno nego lijevo i samo u izuzetnim situacijama nakon desetogodišnje vladavine HDZ-a i smrti Franje Tuđmana ili uhićenja Ive Sanadera, SDP je u velikim lijevim koalicijama uspijevao dobiti veće povjerenje birača nego HDZ. Ne mislim da je ovo sada nekakav ‘povratak u devedesete’ jer okolnosti nisu takve”, rekao je Klasić za N1.

Pojasnio je povjesničar i da su se glasači kroz godine promijenili te da nisu više svi “desni” birači ujedno i birači HDZ-a, kao što je to bilo u devedesetima.

“Činjenica jest da desnih birača ima više, ali ima i skoro dvostruko više birača koji nisu na strani HDZ-a. Dakle onih koji su protestno protiv HDZ-a. Velik broj birača HDZ-a razočaran je ovim HDZ-om kojeg vodi za njih preliberalni Plenković pa zato DP i ostvaruje ovakav rezultat”, tumači Klasić i dodaje da će biti zanimljivo gledati kako čelnik DP-a Ivan Penava i Plenković koji se vodi umjerenim politikama iz Bruxellesa pronalaze zajednički jezik.

Pregovori idu dalje, zastupnici manjina prelomili: Podržat će Jandrokovića za šefa Sabora




‘Najveći dio HDZ-ovih birača i dalje u stranci vidi Tuđmana’

Osim toga, povjesničar podsjeća i na ono čemu svjedočimo posljednjih nekoliko godina, a to je trend uspona desnice u cijeloj Europi i svijetu. U Hrvatskoj se, međutim, politička skretanja ulijevo ili udesno uvijek vrte oko HDZ-a.

“Uz dio onih koji su interesno vezani uz HDZ, najveći dio njihovih birača i dalje u HDZ-u vidi Tuđmana, borbu protiv Jugoslavije i komunizma. Iako se nazivaju demokršćanskom strankom ja u njihovom programu ne vidim što je kod njih konzervativno desno u ekonomskim politikama, u vanjskoj i unutarnjoj politici.




Na neki način, izgubila se crta između ljevice i desnice. Slušajući neke izjave Zorana Milanovića, nisam siguran da su ljevije od Plenkovićevih”, kazao je Klasić za kraj.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.