Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Plenković otkrio što slijedi nakon pregovora: ‘Našli smo partnere malo desnije od nas’

Autor: M.P.

Predsjednik Republike Zoran Milanović u 10 sati je primio predsjednika Vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića koji mu je predao potpise zastupnika u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade RH.

“Nakon predaje 78 potpisa izabranih zastupnika u 11. saziv Hrvatskog sabora, povjeren mi je mandat za sastavljanje hrvatske Vlade. I u trećem mandatu nastavljamo raditi za boljitak Hrvatske”, objavio je Plenković na društvenoj mreži X.

Izbori zastupnika u Hrvatski sabor održani su 17. travnja 2024. godine, a predsjednik Vrhovnog suda i Državnog izbornog povjerenstva Radovan Dobronić uručio je predsjedniku Milanoviću Konačne rezultate izbora zastupnika za Hrvatski sabor 29. travnja.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Evo kako je izgledao tijek događaja u petak:

20.45 Plenković: Ovo je bio moj posao posljednjih osam godina i bit će i u budućnosti

Predsjednik HDZ- a Andrej Plenković danas je u Splitu prije predizbornog skupa za europske izbore novinarima rekao da će svoj posao iz posljednjih osam godina obavljati i u budućnosti.

HDZ je garancija za proeuropski stav države, proukrajinski, za osnaživanje demokracije, vladavine prava i pretvaranje hrvatskog društva u tolerantnije i inkluzivnije.

“Ovo je bio moj posao posljednjih osam godina i bit će i u budućnosti”, rekao je.




Plenkoviću je ranije danas predsjednik države Zoran Milanović dao mandat za sastav nove vlade koju će činiti koalicija HDZ-a i DP-a.

“Nakon izbora ono što smo morali napraviti u Hrvatskoj je da smo trebali naći partnere. Našli smo ih malo s desnije strane od one koju HDZ reprezentira, ali i sa strane nacionalnih manjina koje su isto prisutne i dale su nam samopouzdanje da osnujemo novu parlamentarnu koaliciju”, kazao je Plenković.

Njegovo ime pojedini europski mediji spominju kao kandidata za predsjednika Europske komisije u slučaju da Ursula von der Leyen ne dobije potporu za drugi mandat.




Oboje su danas u Splitu na predizbornom skupu EPP-a i HDZ-a.

19.00 Analitičar Rimac: Ministarstvo demografije je ekstenzija ideoloških poruka

Politički analitičar Ivan Rimac gostovao je na N1 televiziji gdje je komentirao sastav nove vlade.

“Ministarstvo demografije je ekstenzija ideoloških poruka koje je Domovinski pokret slao u vrijeme kampanje i prije kampanje”, smatra Rimac te dodaje: “Rađanje nove djece ne ovisi o političarima već o ženama u fertilnom razdoblju. Mi smo u završnoj fazi demografske tranzicije i taj kotač se ne može okrenuti unazad. Morat ćemo izvjesno desetljeće ili dva čekati da se naša populacija stabilizira.”

Rimac ovdje vidi velike opasnosti za stečena prava i položaj manjina, pogotovo za položaj žena: “Pokušavaju na neke idilične načine promovirati ideje o položaju žena koje su bile tipične za 19. ili čak 18. stoljeće.

Mi u našoj ekonomiji ne možemo bez žena koje su zaposlene. Inzistiranje na tome da žena ne radi, već da se bavi djecom, dovodi do siromaštva. Taj oblik siromaštva koji bi se generirao na taj način ne bi bio rješiv iz budžeta. Smanjio bi se ukupni prihod države jer bi imali premalo radnika.”

“Naše demografske mjere bi morale ići u sasvim drugom smjeru. Jedna od boljih demografskih mjera je povećanje efikasnosti obrazovnog sustava i skraćenje vremena studiranja zbog bolje efikasnosti studiranja. Ako se žene prije uključe na tržište rada, prije će steći uvjete da imaju djecu kojoj će moći pružiti ono što djeci treba”, naglašava Rimac.

17.45 Grlić Radman odlazi?

Gordan Grlić Radman više neće biti ministar vanjskih poslova, a naslijediti će ga Zvonimir Frka Petešić, neslužbeno doznaje 24 sata.

Podsjetimo Petrešić je obnašao dužnost predstojnika Ureda predsjednika Vlade

17.30 Mrak Taritaš o novoj vladi: Ne vjerujem ništa

Anka Mrak Taritaš iz stranke Glas gostovala je na N1 televiziji gdje je razgovarala o dogovorenoj parlamentarnoj većini i dogovorenoj Vladi između HDZ-a i Domovinskog pokreta.

Također, kaže: “Prije nekoliko godina sam pitala Andreja Plenkovića je li Pavao Vujnovac njegov Ivica Todorić pa se strašno uvrijedio. Još jedino fali da Pavao Vujnovac bude prvi potpredsjednik vlade bez portfelja”, rekla je pa dodala:

“Ne vjerujem ništa, ne bi me iznenadilo da ono kažu da je Mario Radić najbolji za gospodarstvo pa da preuzme taj resor.

Naše gospodarstvo ovisi o stranim radnicima, a ti u kampanji govoriš protiv stranih radnika. Taj ministar će morati inzistirati na stranim radnicima. Bit će zanimljiva promjena koja će kod njih morati biti”, rekla je.

14:55 Penava: Ostajem u Vukovaru

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava potvrdio je u petak kako ga “u sadašnjoj fazi” ne zanima da bude dio nove izvršne vlasti te da mu je pitanje demografije važnije od poljoprivrede.

“Ostajem u Vukovaru. Ovo je moj treći mandat i ne bi bilo fer prema biračima otići u pola mandata. Da je situacija zahtijevala drugačije dakako da bi i to bilo na stolu, ali smo ocijenili da za tim nema potrebe tako da ostajem u Vukovaru”, rekao je. “U izvršnu vlast u ovoj fazi ne idem”, potvrdio je.

Dotaknuvši se resora koje bi Domovinski pokret dobio u novoj vladi, poljoprivrede i demografije, kazao je kako je za DP puno značajnije pitanje demografije jer, rekao je, ako nema ljudi, nema potrebe ni za čim.

“Ne brine mene Zagreb koji je možda i prenapučen, nego krajevi poput vukovarskog, Siska, Prevlake, Gorskog kotara i Međimurja. Dobili smo priliku promijeniti stvari na bolje, a ako ne uspijemo trebaju doći neki drugi ljudi koji će znati. Nema tu mjestu pesimizmu”, poručio je Penava u izjavi novinarima nakon obilaska infrastrukturnih projekata u Arheološkom parku Vučedol.

14:45 Puhovski o Milanoviću i Plenkoviću: Možemo biti sretni što se nisu potukli

Politički analitičar Žarko Puhovski, komentirajući za N1 televiziju kratak susret Milanovića i Plenkovića, ustvrdio je ironično da “možemo biti sretni što se nisu potukli”.

Više čitajte OVDJE.

13:25 Vučemilović izbačena iz Suverenista

Saborska zastupnica Vesna Vučemilović isključena je iz Hrvatskih suverenista jer je dala potpis predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću za mandatara nove vlade, priopćili su iz stranke.

“Za razliku od dotične, ne mijenjamo stajališta kako vjetar puše”, napisali su među ostalim.

13:15 Plenković o susretu s Milanovićem: ‘Formalno, dobar dan, doviđenja’

Mandatar Andrej Plenković dao je izjavu za medije u Benkovcu. “Obilazit ćemo Hrvatsku mjesec dana, doći na tradicionalan Benkovački sajam je dobar početak, tu smo među ljudima”, rekao je.

Zatim je odgovorio na pitanje kako je prošao susret s Milanovićem na Pantovčaku. “Formalno. Predali smo potpise, bilo ih je 78, moglo je biti više, riješili smo tu formalnost. Meni je to već treći put, ponovili smo što smo radili zadnja dva puta, idućih dana idemo u konzultacije za sastavljanje nove Vlade. Rukovali smo se, Capak nije ništa sugerirao”, rekao je, aludiravši na posljednji put kada je na Pantovčak donosio potpise, a bilo je to tijekom epidemije korona virusa. U tom trenu nastala je poznata fotografija na kojoj Plenković izbjegava rukovanje, po tadašnjim preporukama Stožera.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

“Susret je bio formalne prirode, mi poštujemo Ustav pa moramo to raditi”, dodao je.

Čeka li nas nastavak tvrde kohabitacije? “Mi radimo u interesu hrvatskih građana, na radimo na gospodarskom rastu”, rekao je kratko.

Zatim je odgovarao na pitanja o novim mogućim ministrima.

“Tko je nova zvijezda u HDZ-u? Ačkar? Da bude ministar turizma? Predložio bih da mi pustite da malo razgovaram, da stanemo na loptu, mandatar bira tim. Pustimo još koji dan, idemo za tim da bude kvalitetna vlada, ovo je zahtjevan posao”, rekao je pa otkrio kakvu suradnju očekuje s DP-om. “Očekujemo dogovor oko ključnih programskih načela, niti jedan resor ne vodi svoju politiku jer je vlada tim”.

Ne boji se situacije kao s Mostom? “Mislim da ne, mi smo iskusniji, partneri iz DP-a su svjesni okolnosti funkcioniranja Vlade. Habijana i Mariju Vučković ću sigurno zadržati u Vladi, i Nina Obuljen jer je sjajna”, rekao je Plenković.

12:45 Furio Radin o isključivanju SDSS-a: Mene osobno to pogađa

Furio Radin, saborski zastupnik talijanske nacionalne manjine, bio je gost na N1 gdje je govorio o formiranju nove hrvatske Vlade. Dvije osobe iz Kluba nacionalnih manjina dale su potpis za novu Vladu. Furio Rudin rekao je: “Da je trebalo biti više potpisa, bilo bi. Ima dva potpisa i ja bih se zaustavio na tome jer se počela miješati Vlada i koalicija, o Vladi tek treba početi razmišljati. Nitko ne govori o programu.”

Radin je istaknuo da je cilj nacionalnih manjina da budu aktualizirani operativni programi iz prošlih mandata: “Za nas i za sve ostale manjine”, rekao je. Radin je komentirao i odbacivanje SDSS u pregovorima između HDZ-a i DP-a.

“Mene osobno to pogađa, govorim u svoje ime. Trebalo bi pogoditi one koji to zahtijevaju jer isključivanje nije snaga, uključivanje je”, istaknuo je.

12:10 Priopćenje iz Ureda Predsjednika: Milnović je Plenkoviću uručio odluku o povjeravanju mandata

Predsjednik Zoran Milanović nije davao izjave nakon što mu je premijer Plenković na Pantovčak donio potpise, a o susretu su se iz Ureda predsjednika oglasili priopćenjem.

“Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović donio je Odluku o povjeravanju mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske kojom je, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru, mandat za sastavljanje Vlade RH povjerio Andreju Plenkoviću. Odluku o
povjeravanju mandata za sastavljanje Vlade RH predsjednik Milanović je danas i uručio Andreju Plenkoviću na sastanku održanom u Uredu Predsjednika Republike čime je Andrej Plenković postao mandatar za sastavljanje Vlade RH.

Prije nego što mu je predsjednik Milanović povjerio mandat za sastavljanje Vlade RH, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković predao je Predsjedniku Republike potpise 78 izabranih zastupnika u Hrvatski sabor čime je dokazao da uživa povjerenje većine svih zastupnika.

Prema Odluci o povjeravanju mandata za sastavljanje Vlade RH, odmah po sastavljanju Vlade, a najkasnije u roku od 30 dana od prihvaćanja mandata, mandatar Andrej Plenković dužan je program Vlade i Vladu predstaviti Hrvatskom saboru i zatražiti glasovanje o povjerenju.

Podsjećamo, predsjednik Milanović je u četvrtak, na temelju odredbi Ustava Republike Hrvatske i Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, donio i Odluku o sazivanju prvog zasjedanja Hrvatskoga sabora za 16. svibnja 2024. godine. Uz predsjednika Milanovića pri predaji potpisa i uručenju Odluke o povjeravanju mandata bio je predstojnik Ureda predsjednika Republike Orsat Miljenić, a uz predsjednika Vlade RH i predsjednika HDZ-a bio je predstojnik njegovog Ureda Zvonimir Frka-Petešić”.

11:20 HDZ: Hrvatska ima mandatara

HDZ je na Facebooku objavio da Hrvatska ima mandatara te prenose objavu Plenkovića koji je potvrdio da je predao 78 potpisa.

11:00 Plenkoviću potpisala četiri zastupnika manjina

Kako doznaje N1 potpise za mandat Andreju Plenkoviću za sastavljanje Vlade dali su, osim 61 zastupnika HDZ-a, 12 DP-a i četiri zastupnika manjina: Armin HodžićVladimir BilekRobert Jankovics i Veljko Kajtazi.

10:24 Plenković predao još više potpisa, dobio je mandat od Milanovića

Plenković je donio više od 76 potpisa, njih 78.  Potpise su dali 61 zastupnik HDZ-a, 12 zastupnika Domovinskog pokreta, te navodno Vesna Vučemilović i četiri zastupnika nacionalnih manjina.  Plenković neće dati izjavu, već je otišao s Pantovčaka. Izjavu neće dati ni Milanović.

Na pitanje je li dobio mandat od Milanovića, Marko Milić je kazao “jesmo”.

10:15 Kurtoazni razgovori predsjednika i premijera

Milanović će odmah danas uručiti mandat Plenkoviću, razgovor je bio kurtoazan. Milanović je usputno komentirao da klima radi, premijer je šutio.

10:05 Plenković stigao na Pantovčak: Milanoviću nosi 76 potpisa

“Dobro, jutro! Ipak ste tu, to je dobro za demokraciju”, rekao je novinarima Andrej Plenković prilikom dolaska na Pantovčak.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

09:45 Tko je sve dao potpis Plenkoviću

Prema neslužbenim informacijama, ovo je 76 potpisa s kojima raspolaže Plenković: 61 HDZ, 12 DP, 1 Vučemilović i 2 nacionalne manjine – Jankovics i Bilek

09:40 Plenković u 10 sati dolazi na Pantovčak

U Uredu predsjednika sve je spremno za dolazak premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, koji stiže sa 76 potpisa zastupnika u Hrvatskom saboru koji čine novu parlamentarnu većinu.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

09:30 Oba zastupnika nacionalnih manjina potpisali su za Plenkovića

Zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics te zastupnik češke nacionalne manjine Vladimir Bilek, također su prema navodima N1, potpisali Plenkoviću.

08:33 Vučemilović podržala Plenkovića

N1 doznaje da je potpis Plenkoviću dala i Vesna Vučemilović.

08:00  SDP-ovka poslala poruku DP-u: “Čekamo vas i ne bojimo se!”

07:15 Plenković s potpisima dolazi na Pantovčak, mediji ipak dolaze

Predsjednik Republike Zoran Milanović će u 10 sati na Pantovčaku primiti predsjednika Vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića, koji će mu donijeti potpise zastupnika u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade RH.

Iako je prvo priopćeno da predstavnici medija nisu predviđeni na sastanku te da će nakon sastanka Ured predsjednika Republike objaviti priopćenje za medije, naknadno je poslano priopćenje da predstavnici medija zainteresirani za praćenje događanja moraju doći u Ured predsjednika Republike u vremenu od 9 do 9.15.

07:10 Predsjednik Republike sazvao prvo zasjedanje Sabora za 16. svibnja

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović donio je Odluku o sazivanju prvog zasjedanja Hrvatskoga sabora za četvrtak, 16. svibnja, izvijestio je u četvrtak Ured predsjednika.

07:00 Plenković potvrdio: Imamo 76 potpisa za našu treću Vladu

Andrej Plenković korak je bliže ulasku u treći mandat. Objavio je to na predstavljanju HDZ-ove liste za europske izbore. “Danas je dan u kojem imamo 76 potpisa za našu treću Vladu”, objavio je predsjednik Vlade i HDZ-a.

Među tim potpisima, iz Domovinskog pokreta ih je 12, a ne 13 jer Josip Jurčević svoj potpis nije dao. Prema neslužbenim informacijama, zbog toga bi mogao biti isključen iz stranke. Sklapanje sporazuma s HDZ-om Domovinski je pokret prihvatio na sastanku Predsjedništva.

Domovinski pokret dobit će triresora – demografiju, poljoprivredu i gospodarstvo. Potporu Andreju Plenkoviću kao mandataru dao je i dio zastupnika nacionalnih manjina, među njima i zastupnik mađarske manjine Robert Jankovics. Tko će u budućoj vladi voditi koji resor – još se ne zna. Iako im Domovinski pokret uzima resore, Andrej Plenković već je najavio da će u novoj vladi biti mjesta za Mariju Vučković i Damira Habijana, za kojeg se u kuloarima nagađa da bi mogao biti novi ministar pravosuđa i uprave umjesto Ivana Malenice.

Plenković je do posljednjeg daha lobirao za nju: Što je zapravo u pozadini njihove prisnosti?

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.