Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Plenković je skupio i više od potrebnih 76 potpisa: Pogledajte tko mu je sve dao povjerenje

Autor: M.P.

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je na Pantovčaku predsjednika Vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića, koji mu je donio potpise 78 zastupnika u Hrvatskom saboru u okviru postupka za davanje mandata za sastavljanje nove Vlade. Plenković je na društvenoj mreži X potvrdio da je predao 78 potpisa izabranih zastupnika u 11. saziv Hrvatskog sabora.

“Povjeren mi je mandat za sastavljanje hrvatske Vlade. I u trećem mandatu nastavljamo raditi za boljitak”, poručio je. Nakon predaje potpisa Plenković nije davao izjave za medije, kao ni predsjednik Milanović.

Prilikom dolaska na Pantovčak premijer je kratko dobacio novinarima: “Ipak ste tu, to je dobro za demokraciju”, aludirajući na to što u prvom pozivu iz Ureda predsjednika nisu bili pozvani mediji da bi ubrzo došao drugi poziv u kojem se to promijenilo.

Ovo su zastupnici koji su dali potpise Plenkoviću

Iako imena koja su Plenkoviću dala podršku nisu službeno objavljena, prema neslužbenim informacijama potpise su dali 61 zastupnik HDZ-a, 12 zastupnika Domovinskog pokreta, te navodno Vesna Vučemilović i četiri zastupnika nacionalnih manjina – Armin Hodžić, Vladimir Bilek, Robert Jankovics i Veljko Kajtazi.




Domovinski pokret na izborima je osvojio 14 mandata, no Mislav Kolakušić, koji je izborio saborski mandat na listi DP-a, ubrzo nakon izbora obznanio je kako neće dignuti ruku za bilo kakvu HDZ-ovu vladu.

Jučer je u javnost izašlo da je svoj potpis uskratio i povjesničar  Josip Jurčević, nakon što se usprotivio koaliciji s HDZ-om. Predsjednik Milanović je donio odluku o sazivanju prvog zasjedanja Hrvatskoga sabora za četvrtak, 16. svibnja.

Plenković predao potpise Milanoviću i dobio mandat, jedna stvar ga iznenadila: ‘Ipak ste tu, dobro je’




Prva sjednica Sabora 16. svibnja

Podsjetimo, u četvrtak je iz Ureda predsjednika priopćeno da je sazvao prvu sjednicu Sabora.

“Na temelju odredbi Ustava Republike Hrvatske i Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović donio je Odluku o sazivanju prvog zasjedanja Hrvatskoga sabora. Prema Odluci Predsjednika Republike, prvo zasjedanje Hrvatskoga sabora održat će se u četvrtak, 16. svibnja 2024. godine u 11,00 sati u zgradi Hrvatskoga sabora u Zagrebu. Izbori zastupnika u Hrvatski sabor održani su 17. travnja 2024. godine, a predsjednik Vrhovnog suda i Državnog izbornog povjerenstva Radovan Dobronić uručio je predsjedniku Milanoviću Konačne rezultate izbora zastupnika za Hrvatski sabor 29. travnja”, stoji u objavi Ureda.

 

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.