Foto: Lucija Ocko / CROPIX

On je najveće iznenađenje Plenkovićevih listi: Poslan u najtežu jedinicu, birao ga baš premijer

Autor: Iva Međugorac

I prije nego što se saznalo kada se raspušta Sabor i održavaju parlamentarni izbori u HDZ-u su se vodile polemike oko toga tko će biti nositelj njihove liste u 5.izbornoj jedinici koja je po vladajuću stranku veoma značajna. Jedinica je ovo koja i po novom ustroju obuhvaća tri slavonske županije- Vukovarsko-srijemsku, Brodsko-posavsku i Požeško slavonsku te istočne dijelove Sisačko-moslavačke županije pri čemu u HDZ-u poseban značaj pridaju trima slavonskim izbornim jedinicama koje godinama slove kao njihove baze.

No, vremena se mijenjaju pa tako HDZ još od odlaska Ivana Penave sa čela vukovarskog HDZ-a u Vukovarsko-srijemskoj županiji prolazi kroz kadrovsku krizu koja je bila vidljiva i na posljednjim lokalnim izborima kada je uz ostale iz stranke istupio i dožupan Josip Dabro koji se pridružio Domovinskom pokretu.

O krizi u ovoj županiji svojedobno je progovarao aktualni ministar obrane Ivan Anušić koji je tada ušao u sukob sa svojim prethodnikom Marijem Banožićem koji i jest bio voditelj HDZ-ove županijske organizacije u ovom djelu zemlje. Nakon što je Banožić prouzročio prometnu nesreću sa smrtnim ishodom njegovu je poziciju u stranci preuzeo vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, no ostao je problem i sa aferama župana Damira Dekanića za kojega doduše u dijelu vinkovačkog HDZ-a tvrda da još uvijek na terenu uživa veći utjecaj od kolege Bosančića koji je nedavno preuzeo ogranak iz kojega je inače na nacionalnu političku scenu stasala i Plenkovićeva prijateljica, bivša ministrica Gabrijela Žalac.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

HDZ-ovi aferaši iz požeške doline

Svojih je aferaša imala i zlatna požeška dolina iz koje je na nacionalnu scenu stasao bivši ministar rada Josip Aladrović, a nešto prije toga progovaralo se i o aferama HDZ-ova kapitalca Frane Lucića kao i o aferi bivšeg župana osuđenog obiteljskog nasilnika Alojza Tomaševića koji je baš zbog tih optužbi bio primoran napustiti stranku koja se u Požegi suočila i sa aferom bivšeg gradonačelnika Darka Puljašića.

Već neko vrijeme kao najistaknutija figura požeškog županijskog ogranka stranke nameće se županica Antonija Jozić pa se očekivalo da će se ona pojaviti kao nositeljica liste u petoj jedinici, međutim premijer Andrej Plenković na takvo nešto nije želio pristati. Znajući za to da ni u brodskom ogranku nema kapitalca s kojim bi mogao obuhvatiti cijelu jedinicu kao što je to bilo u ono vrijeme kada je HDZ-ovce u petoj jedinici predvodio Zdravko Marić Plenković se na iznenađenje mnogih odlučio da vođenje liste u ovome kraju prepusti svojem ministru rada Marinu Piletiću za kojega u stranci uglavnom imaju riječi hvale.

Iako je Plenković odluku o Piletiću praktički donio na svoju ruku u HDZ-u kažu da je riječ o mladom, perspektivnom političaru kojega ne prate afere. Piletić je kada su u pitanju mediji dosta povučen, nije nametljiv, a Plenković cijeni i posao kojega je odradio u pregovorima sa sindikatima po pitanju Zakona o plaćama. Pokazao je kažu u stranci potencijal kojega je Plenković prepoznao i u vrijeme dok je Piletić kao gradonačelnik vodio Novsku.

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Prisezao uz svetog Josipa

I njegov ulazak u Vladu za mnoge je bio iznenađenje, ali on bi u svojoj jedinici mogao postići korektan rezultat, smatraju kolege bivšeg gradonačelnika i nekadašnjeg saborskog zastupnika koji će ostati upamćen i po svojoj prisezi u Saboru. ”Tako mi bog pomogao,. i sveti Josip”, dodao je PIletić riječi na svoju prisegu naknadno objašnjavajući da je sveti Josip zaštitnik Hrvatskog sabora.




Prije nego što je ušao u Vladu Piletić je pet godina vodio najzapadniji hrvatski grad Novsku te je bio vrlo cijenjen među svojim sugrađanima koji ga poznaju i kao učitelja koji je svoj grad prilagodio digitalnim tehnologijama. Inače aktualni ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike spada u skupinu mladih nada HDZ-a što nije teško zaključiti i iz podatka o tome da je rođen 1983.godine.

Dio mirovinskih fondova nadoknadio prošlogodišnje minuse: Spasilo ih je ulaganje u jednu stvar




Od njega očekuju respektabilan rezultat

Diplomirao je hrvatski jezik i književnost te povijest na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Po završetku studija radio je kao profesor hrvatskog jezika te kao pedagog u osnovnim školama u svojoj rodnoj Novskoj te obližnjem Lipiku, a potom se okrenuo politici pa je tako obnašao dužnost zamjenika Novske, a onda i zamjenika Sisačko-moslavačkoj županiji nakon čega je 2017.godine po prvi puta izabran za gradonačelnika Novske.

U njegovom je mandatu ovaj gradić dobio dva poduzetnička inkubatora specijalizirana za razvoj gaming industrije, a u stranci smatraju kako je prednost ovoga oca dvoje djece i to što nije ideološki opterećen pa se stoga od njega očekuje da u svojoj jedinici ostvari respektabilan rezultat, što neće biti lako s obzirom na to da HDZ baš u ovoj jedinici očekuje žestoka konkurencija,  to ponajviše s desnog spektra u vidu Domovinskog pokreta.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.