Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Milić otkrio novosti u Vladi pa kritizirao oporbu: ‘Sad samo šire paniku’

Autor: F.F

Marko Milić, glasnogovornik Vlade, razgovarao je s Mašenkom Vukadinović u emisiji Novi dan na N1 televiziji o sumnjama u trajnost trenutne Vlade. Osim toga, postoje i spekulacije da će HDZ “pojesti” Domovinski pokret. Ove sumnje najčešće dolaze iz oporbenih redova, ali slični stavovi iznose i neovisni analitičari, a s čime se Milić nimalo ne slaže.

“To su prizvuci poražene oporbe. Oni se još osvješćuju da će još četiri godine provesti u oporbi. Na neki način, nakon što su cijelu kampanju političkog djelovanja sveli na optuživanje HDZ-a za korupciju i veleizdaju, sad će se prebaciti na širenje moralne i ideološke panike. Naravno, to ne stoji”, objasnio je glasnogovornik Vlade.

“Dogovor koji smo postigli nakon tjedana razgovora, rekao bih da je, prije svega, dobar za Hrvatsku. Sprječava neizvjesnost i ponavljanje izbora, a to se priželjkivalo. Raspodjela resora kakva je napravljena omogućuje dugoročno funkcioniranje Vlade”, dodaje.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

‘Volja birača je jasna’

Bilo je malo opcija, pa je Domovinski pokret bio ključan za formiranje Vlade. Iako je HDZ desni centar, DP je još desniji, što sugerira da dolaze neke promjene. Također, ovaj put nisu sve manjine dio Vlade.

“Volja birača bila je jasna. HDZ je bio uvjerljiv, dobili su potporu treći put zaredom, što je presedan i na europskoj političkoj sceni. To je potvrda da su građani honorirali sve što je Vlada Andreja Plenkovića napravila. Uz to, poruka birača je bila uzeti volju birača koji su glasali za desnicu. Još na izbornu noć sam govorio da samo HDZ može formirati stabilnu vladu”, rekao je Milić.

Ponovno je napao oporbu, koja oštro kritizira glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića. Što se tiče Domovinskog pokreta, Milić ne vidi njihove ideološke stavove kao prepreku.

Evo što se zapravo događa u Ukrajini: Putinov stroj melje, Zapad pripremio novu taktiku




Pričao o Pupovcu

“Naša politika je osuditi zločine svih totalitarnih režima, a Hrvatska mora pažljivo razmotriti tu temu. Trebamo njegovati kulturu sjećanja, i pretpostavljam da gospodin Bartulica smatra da se premalo govori o žrtvama komunističkog režima u javnosti. To su bolne teme o kojima trebamo razgovarati sa smirenošću i razboritošću”, rekao je.

Istaknuo je kako je podjela resora i sastavljanje vlasti dobra stvar za Domovinski pokret, kao i za HDZ. Potom je progovorio o Miloradu Pupovcu:




“Pričali smo oko rezultata izbora i uvijek se vraćamo na isto – volju birača. U okviru ove većine su i predstavnici nacionalnih manjina. Ovo to su SDSS i Pupovac napravili s njihove strane jest gesta kojom se ukazuje povjerenje. To nije slučajnost, to je ozračje koje smo stvorili, uključivo i tolerantno. U novim političkim okolnostima, zahvalio bih se predstavnicima manjina na potpori i povjerenju”.

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Pregovori traju

Istaknuo je da nije bilo razgovora s predstavnicima manjina o potpredsjedničkim pozicijama u Vladi, no o tome će se razgovarati u idućim danima: “Unutar Vlade bit će nekoliko novih resora. Čuli ste za demografiju, Ministarstvo gospodarstva će se razdvojiti.” Kada je riječ o resorima, navodno su pregovori imali svojih izazova.

“Bilo je mnogo spekulacija, ali situacija nije bila takva. Predstavnici Domovinskog pokreta izrazili su interes za određene resore, iako nisu dobili sve što su tražili. Ipak, ovakav aranžman dugoročno je koristan za njih i osigurava stabilno funkcioniranje Vlade. Oni su dobili ključne resore koji su važni za svakodnevni život Hrvata i za gospodarstvo, gdje će moći dati svoj doprinos za budućnost”, pojasnio je.

HDZ je pod kritikama zbog pitanja demografije i tržišta rada, posebno u vezi s uvođenjem stranih radnika: “O tome ćemo raspravljati u narednim danima, kako bismo optimalno organizirali resore. Tvrdnje ljevice da će se usvojiti dijelovi programa Domovinskog pokreta koji će značajno promijeniti Hrvatsku nisu istinite niti su u interesu ni DP-a ni HDZ-a”, dodaje.

Hrvatska se našla na novom vojnom koridoru zajedno sa Srbijom: Gradit će se nova infrastruktura

Petešić vjerojatno ostaje predsjednik Ureda

Što se tiče novosti, imamo novo Ministarstvo demografije, Ministarstvo gospodarstva će biti podijeljeno, te se pojavljuju neka nova imena, poput Damira Habijana koji će preuzeti resor pravosuđa. Milić je pohvalio Habijana, istaknuo je da je odvjetnik, pravnik i izvrstan političar. Dodao je i kako Plenković jedini mora gledati širu sliku i odabrati prave “igrače” za određena mjesta. Komentirao je i Mariju Vučković, dosadašnju ministricu poljoprivrede.

“Ona sigurno ostaje u Vladi, a koji će resor uzeti? Pričekajmo na to još malo. Što se tiče novih lica, strpio bih se s time još”, dodao je. Na pitanje novinarke hoće li Zvonimir Frka Petešić biti ministar vanjskih poslova, Milić je poručio:

“Tko će onda biti predsjednik Ureda? Navikli smo na Petešića. Mislim da je izvrstan i bilo bi nam teško bez njega. U fazi smo nagađanja i preokreta, nikakva imena se još ne spominju”. Nije želio otkriti hoće li i dalje obnašati dužnost glasnogovornika Vlade.

Hrvatski policajci razbili notornu narko-bandu: Nema što nisu krijumčarili

Ostaje li Milić glasnogovornik?

“Ispunio sam dva mandata na toj poziciji, a sada sam bio i dio pregovaračkog tima. Pregovori formalno još traju, pa ćemo vidjeti što će se dogoditi. Imam nekoliko ideja koje smatram korisnima za poboljšanje komunikacije s javnošću.”

Što se tiče odnosa s novinarima?

“Vjerujem da smo vrlo otvoreni prema medijima i da provodimo transparentnu komunikaciju.”

Kada su u pitanju europski izbori, primijetio je da se premijer postavio na čelo liste kako bi povećao izglede za uspjeh HDZ-a.

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.