Foto: Goran Mehkek / CROPIX

HDZ ima petoricu moćnih teškaša: Trojica se spominju kao nasljednici Andreja Plenkovića

Autor: Iva Međugorac

Nije nepoznanica da je HDZ i na ovim parlamentarnim izborima, baš kao što je to bio slučaj na onim prošlima odnio relativnu pobjedu. Međutim, rezultat je ipak nešto manji nego što je to bilo te 2020.godine kada je stranka premijera Andreja Plenkovića sa svojim koalicijskim partnerima osvojila 66 mandata. Sada su na u srijedu održanim parlamentarnim izborima osvojili 61 mandat, a kao najveći gubitnik ovih parlamentarnih izbora u odnosu na one prethodne smatra se HDZ-ov ministar zdravstva Vili Beroš koji je kao nositelj liste u 10. izbornoj jedinici te 2020.godine osvojio 35.678 glasova.

Poznato je da su se ti izbori održavali u ljeto navedene 2020.godine kada je trajala pandemija koronavirusa koja je počela par mjeseci ranije, odnosno u proljeće te iste godine kada je Beroš slovio za najpopularnijeg političara u državi.

Takvo nešto ma koliko bio zadovoljan rezultatom izbora, nije se previše dopadalo premijeru Plenkoviću, koji je ako je suditi po rezultatu posljednjih izbora uspio suzbiti sve Beroševe ambicije.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Plenković srezao Beroševe ambicije

Ne iznenađuje to one koji poznaju Plenkovića i koji kažu da premijer ne da nikome ispred sebe. Ozbiljno ispred njega tada je bio Beroš koji je dobio više preferencijalnih glasova od premijera koji je s izbora 2020.godine izašao sa njih 32.208. Vrijeme je donijelo svoje- Beroš je pao u drugi plan djelomice i radi toga što je u rukovođenju korona krizom napravio cijeli niz velikih grešaka, a nakon toga i niz afera.

Dugo se po vladajućoj stranci spominjala njegova smjena pa i odlazak u sklopu rekonstrukcije vlade, a jedno vrijeme govorilo se i da Plenković traži Beroševa nasljednika te da provodi razgovore s nekoliko ravnatelja bolnica, ali se navodno nitko nije želio uhvatiti u koštac s tim kompleksnim resorom pa je zato Beroš ostao u ministarskoj fotelji, iz koje bi sada mogao ispasti čak i ako Plenković uspije formirati vladajuću većinu.

Zajedno s Berošem zbog lošeg rezultata na izborima bez ministarskih pozicija mogli bi ostati i Radovan Fuchs te Nikolina Brnjac i Marija Vučković pa čak i Nina Obuljen Koržinek koja se spominje i kao kandidatkinja za europske izbore. Da su ovim ministrima fotelje pod upitnikom jasno je i iz toga što nitko od njih nije vodio stranačke liste za parlamentarne izbore na kojima su posebno degradirane Brnjac i Vučković dok je Beroš kao drugi na listi u šestoj izbornoj jedinici odmah iza Davora Božinovića uspio skupiti 3.367 glasova, što je ogroman pad u odnosu na 35.678 glasova s parlamentarnih izbora održanih 2020. godine. Značajan rast zato ima ministar obrane Ivan Anušić koji je s ovih parlamentarnih izbora izašao s najvećim brojem preferencijalnih glasova.

Foto: Vlado Kos / CROPIX

Anušić je HDZ-ov politički teškaš

Osvojio je naime njih 37.547 što je opet više od broja Plenkovićevih glasova, a što je ujedno u premijerovim redovima razlog za zabrinutost, jer Anušić stasa u najvećeg političkog teškaša u zemlji čije bi se ime moglo naći i na popisu kandidata za predsjednika na unutarstranačkim izborima u HDZ-u, no to sve ovisi o tome hoće li i na koji način Plenković realizirati svoje planove o trećem mandatu i formiranju vladajuće većine. Kada se govori o preferencijalnim glasovima s ovih izbora treba reći da se Plenković po brojnosti nalazi iza bivšeg župana jer je u svojoj 1. izbornoj jedinici osvojio 33.066 glasova.




Slijedi zatim ministar branitelja i Plenkovićev zamjenik u stranci Tomo Medved koji je osvojio 23.132 glasa  te predsjednik Sabora Gordan Jandroković sa 22.379 glasova što je također ozbiljna brojka koju bi se moglo razmatrati i u kontekstu stranačkih izbora u sklopu čega se i Jandroković spominje kao jedan od mogućih Plenkovićevih nasljednika. Petu poziciju po broju preferencijalnih glasova u HDZ-u drži Oleg Butković koji je u nezahvalnoj osmoj jedinici dobio povjerenje 19.646 birača.

Butković je također jedan od onih koji se spominju kao budući izgledni šefovi vladajuće stranke. No, između Jandrokovića i Butkovića po broju preferencijalnih glasova među svim političarima stoji SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić sa osvojenih 21.765 glasova. Šesto mjesto zauzela je pak jedina žena u top deset političkih teškaša, a riječ je o premijerskoj kandidatkinji stranke Možemo koja je u prvoj jedinici osvojila 20.350 glasova., što je značajna razlika u odnosu na 19.982 glasa koliko je osvojio šef SDP-a Peđa Grbin koji je dakle osvojio nešto više glasova od kolege Butkovića s kojim se takmičio u istoj- osmoj jedinici. U šestoj jedinici natjecao se pak zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je osvojio 17.673 glasa te se shodno tome svrstao na deveto mjesto po broju preferencijalnih glasova. Iza njega na listi se nalazi SDP-ov nositelj liste u 1. izbornoj jedinici Arsen Bauk koji je dobio 16.805 glasova, a tu je i Ivan Penava s osvojenih 16.799 glasova.

HDZ dobiva novog šefa i to potpuno neočekivanog? Izgradio je svoju mrežu unutar stranke




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.