Foto: Andrija Lucic / CROPIX/Ilustracija

Zovu je najgora prevara u hrvatskom ugostiteljstvu: Došli na ideju kako još više zaraditi na njoj

Autor: M.D.

Treća vlada Andreja Plenkovića, kažu ekonomski analitičari, mogla bi se suočiti s velikim izazovima, naročito kad se počne smanjivati količina novca pristiglog iz europskih fondova. Iako se premijer voli pohvaliti ekonomskim pokazateljima, činjenica je da ministar financija Marko Primorac, ali i novoimenovani ministar gospodarstva Ante Šušnjar imaju dosta posla.

Kako bi ih na neki način usmjerili, iz Udruge Glas poduzetnika odlučili su zatražiti sastanak sa spomenutim dvojcem kako bi im predstavili sedam ključnih reformi za koje drže da će rasteretiti poduzetnike, povećati njihovu konkurentnost i olakšati poslovanje.

Prvi prijedlog im je povećanje praga ulaska u sustav PDV-a s 40 na 70 tisuća eura. Kažu da podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je službena stopa inflacije od 2007. godine čak 52 posto te dodaju da je ona i veća ako se gledaju samo troškovi osnovnih usluga i proizvoda. Smatraju da bi povećanjem praga za ulazak u sustav PDV-a, naročito mikro i malim poduzetnicima bilo omogućeno konkurentno poslovanje, prilagodba inflacijskim promjenama i šansa da uopće dođu u poziciju rasta.

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Redefiniranje PDV-a

Ranije su paušalni obrtnici imali raspravu oko praga za ulazak u sustav PDV-a te su ustvrdili da im se uopće ne isplati raditi nekoliko mjeseci u godini, unatoč troškovima, samo zato jer bi prelaskom praga plaćali i nekoliko puta veći porez.

Drugi prijedlog UGP-a također se tiče PDV-a. Oni predlažu smanjenje ovog poreza na ugostiteljske, frizerske i kozmetičke usluge na 13 posto. Tvrde da bi se time potaknuo rast i konkurentnost ovih sektora na tržištu, ali i olakšalo poslovanje poduzetnicima, smanjilo sivu ekonomiju, povećalo plaće zaposlenicima, te omogućilo pristupačnije cijene za krajnje korisnike, koji su se već požalili da obično šišanje košta gotovo 20 eura u pojedinim frizerskim salonima.

Žele smanjiti PDV i na proizvodnju hrane, zbog čega traže uvođenje stope na pet posto. Kažu da bi to doprinijelo smanjenju cijena hrane, s obzirom na to da je hrana dugo vremena bila stavka čija je inflacija cijena bila najveća. Iz UGP-a smatraju da se smanjenjem PDV-a otvaraju mogućnosti investiranja u razvoj proizvodnje hrane. Kažu da bi to u konačnici pozitivno utjecalo na životni standard građana, ali i potaknulo razvoj poljoprivrede.

Dijelu Hrvata se možda više isplati ne raditi dva ili tri mjeseca: Evo kako je to moguće




Lakše ispijanje kave

Glas poduzetnika smatra da bi bilo dobro prestati oporezivati dobit koja se reinvestira u poslovanje, jer bi se time potaknule investicije i razvoj poduzetnika, što doprinosi gospodarskom rastu. Još jedna mjera je i smanjenje, odnosno ukidanje parafiskalnih nameta, od kojih poduzetnici nemaju nikakve koristi, poput obveznih članarina u komorama i zajednicama.

Hrana više nije najskuplja stavka: Hrvati na ovome sad troše najviše novca




Brojni su se građani, naročito u turističkim destinacijama već požalili na visoke cijene kave. Istina, kava je poskupjela i na svjetskom tržištu, no u Hrvatskoj dodatni problem stvara poseban porez na kavu, kojeg u UGP-u žele ukinuti. Kažu da on, zajedno s PDV-om, iznosi oko 35 posto po šalici, dok je, primjerice, u susjednoj Sloveniji svega devet posto. Smatraju da bi ukidanje ovog poreza smanjilo troškove potrošačima, a znamo da su Hrvati ljubitelji kave, ali bi i olakšalo poslovanje proizvođačima.  A podsjetimo i na da su nedavno cijene kave u kafićima prozvane najgorom prevarom u hrvatskom ugostiteljstvu, a ovdje pogledajte zašto.

Najgora prevara u hrvatskom ugostiteljstvu: ‘Nabave je za 20 centi, a prodaju za 5 eura’

Posljednja, ali ne manje važna mjera koju predlaže UGP jest redefiniranje Zakona o trgovini u dijelu koji se tiče neradnih nedjelja. Smatraju da bi trgovinama, suvenirnicama, cvjećarnama i pekarnicama trebalo omogućiti pravo na izbor žele li raditi nedjeljom ili ostati zatvoreni.

Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.