Guliver

Zadranka se naljutila na najdraži trgovački lanac Hrvata: ‘Evo što sam otkrila u Njemačkoj’

Autor: Ivana Jurišić

“Kako se kreću sada stvari u Hrvatskoj, čini mi se da bi mi se isplatilo povući do Njemačke samo da sebi kupim šampona, regeneratora i gela za tuširanje”, napisala nam je prije nekoliko dana jedna naša vidno ljuta čitateljica iz Zadra.

Naime, ona se upravo vratila iz Bavarske gdje je bila u posjeti svojoj kćeri i tamo se nemalo iznenadila kada je vidjela koliko su isti proizvodi u istoj trgovini dosta jeftiniji u Njemačkoj nego u Hrvatskoj.

Guliver

“Moja kćer koja ima tri puta višu plaću od mene, a isti proizvod plaća skoro dva puta manje. Pa je li to normalno, pitam vas ja. Dok sam bila u Hrvatskoj, te visoke cijene mi nisu toliko smetale, ali sada kada vidim koliko ih plaćaju Nijemci, baš sam bijesna”, kaže.

Niža kupovna moć

Našu čitateljicu naljutio je dm, odnosno robne marke u dm-u, a koje su u većini slučajeva u Njemačkoj jeftinije nego u Hrvatskoj, iako je kupovna moć hrvatskih građana puno niža.

Tako se Balea obiteljski šampon od 500 ml za sve tipove kose u Njemačkoj prodaje za 95 centi, dok ćete u Hrvatskoj taj isti šampon platiti 1,40 eura. Zanimljivo da se i u jednoj i u drugoj zemlji ti šamponi prodaju s oznakom dobra cijena.

Screenshot dm

Ista je situacija i s Balea regeneratorom od 300 ml koji se u Njemačkoj prodaje za 75 centi, a u Hrvatskoj za 1,20 eura, odnosno čak 60 posto više.

Screenshot dm

Ovo nisu jedini proizvodi dm-ovih robnih marki koje su u Njemačkoj puno jeftinije nego u Hrvatskoj. Ali koji je razlog iza takvog stanja, zašto Hrvati iste proizvode plaćaju puno više.




‘Greška je bila uvesti euro’

Ekonomski stručnjak Željko Lovrinčević je nedavno u razgovoru za Dnevno.hr rekao da su vladajući napravili veliku grešku kada su uveli euro krajem prošle godine. “Izabrali su najgori mogući trenutak koji su mogli odabrati, u trenutku potpune nestabilnosti, a to su onda iskoristili strani vlasnici kompanija.

Analitičar uočio šokantan detalj vezan za radne nedjelje: Zašto nitko ne govori o ovom?




Ono što trenutačno imamo je tipična situacija u kojoj strani vlasnici, poput Nijemaca, Francuza i Talijana, pokušavaju izvući što više iz periferije kako bi izbjegli nemire kod kuće. Kroz svoju dobit, strani vlasnici sada isisavaju resurse od hrvatskih građana. Tko ima vladu koja ga štiti, bit će manje isisavan, dok će oni koji su prepustili tržištu biti brutalno isisani, što vidimo u Hrvatskoj”, rekao je tada Lovrinčević.

 

 

 

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.