Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Velike promjene za naše financijsko tržište: Pavao Vujnovac osnovao investicijski holding

Autor: F.F

Pavao Vujnovac osnovao je Sustainable Solutions Holding (SSH), krovni investicijski holding koji će upravljati udjelima u kompanijama u kojima je ovaj hrvatski gospodarstvenik dosad imao izravno vlasništvo kao fizička osoba. Nova vlasnička struktura, odnosno prilagodba s vlasništva fizičke osobe na investicijski holding, omogućit će daljnju internacionalizaciju portfelja te jednostavniji pristup međunarodnim financijskim tržištima.

Riječ je o nastavku najavljenog korporativnog restrukturiranja, kojim se Pavao Vujnovac povlači iz operativnog poslovanja kompanija u kojima ima vlasništvo te preuzima ulogu financijskog investitora.
najrazvijenih financijskih tržišta u Europi, te će funkcionirati kao investicijski holding kroz koji će – u prvoj fazi – ulagati u državama šireg okruženja, a kasnije diljem Europe.

Investicijski fokus ostaje na energetici, logistici, proizvodnji hrane i pića, maloprodaji te nekretninama. Upravo je pristup nekima od najvećih europskih financijskih institucija ključan razlog u prilagodbi vlasničke strukture.

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Smanjuje se rizik za hrvatsko tržište

Time se ponajviše smanjuje rizik za hrvatsko financijsko tržište na kojem dominiraju banke, a samim time i stroga regulatorna pravila oko kapitalne izloženosti prema istoj vlasničkoj strukturi, bez obzira na činjenicu da je riječ o kompanijama koje uspješno zasebno funkcioniraju.

Kako je u Hrvatskoj ipak riječ – u europskim okvirima – o relativno malenom financijskom tržištu i financijskim institucijama, prilagođena vlasnička struktura omogućit će vlasniku pristup dugoročnom i održivom financiranju za sve projekte te lakše investiranje u inozemstvu.

Prilagodba vlasničke strukture u društvima u kojima Pavao Vujnovac izravno drži udjele započela je u dijelu društava te će trajati minimalno godinu dana, ali neće imati nikakvog utjecaja na operativno funkcioniranje i – još važnije – na poreznu rezidentnost kompanija u kojima će se prilagodba provesti.

Hrvati zanijemili zbog cijene popularne usluge: ‘Ma briši to s mobitela, sve je dio plana’




Jedan je vlasnik

Kompanije će nastavljati zapošljavati i plaćati sva porezna davanja u zemljama u kojima imaju sjedište. Riječ je o privatnom investicijskom holdingu koji isključivo konsolidira vlasništvo te da među kompanijama s prilagođenom vlasničkom strukturom i dalje neće biti financijske kroskolaterizacije ili slične kreditne povezanosti.

Jedini vlasnik i predsjednik uprave društva SSH je Pavao Vujnovac koji ostaje porezni rezident u Republici Hrvatskoj.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.