Foto: Pixabay/Ilustracija

Umirovljenicima uskoro sjeda novac na račun: Stiže isplata koju su svi čekali

Autor: M.D.

Isplata mirovina za svibanj započet će sljedećeg petka, 7. lipnja, izvijestio je danas Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Isplata se odnosi samo na umirovljenike koji imaju otvorene račune u poslovnim bankama.

Treba reći kako je prethodnog mjeseca mirovina isplaćena na račune ukupno 1.226.530 osoba te je u prosjeku iznosila svega 515,89 eura. Udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći je tako pao na 38,90 posto, unatoč usklađivanju, odnosno zakonskom povećanju mirovina od 4,19 posto.

Koliko god sljedeće usklađivanje bilo, a ono se očekuje u srpnju, neće bitno promijeniti materijalnu situaciju starijih osoba. Naime, DZS je temeljem ankete o materijalnom statusu građana ustvrdio kako u riziku od siromaštva u Hrvatskoj živi čak 36 posto starijih od 65 godina.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX, Ilustracija

Niski iznosi

Gotovo četvrtina umirovljenika, odnosno 266.408 osoba, prima najnižu mirovinu koja u prosjeku iznosi oko 365 eura. Udio takve mirovine u prosječnoj plaći je svega 27,6 posto. No, kako je najniža mirovina zaštitni institut, odnosno obračunava se drugačije od većine drugih, što znači da bi bila znatno manja da je obračunata temeljem staža i doprinosa.

Stariji Hrvati su na rubu siromaštva: Kad pogledate ove brojke, sve će vam biti jasno

Najrasprostranjenija vrsta mirovine je starosna. Nju prima više od 407.000 osoba, a u prosjeku iznosi 588,93 eura. Uz starosne, HZMO isplaćuje i otprilike 87.500 invalidskih mirovina, čiji je prosjek svega 390,72 eura. Više od 160.000 ljudi prima i obiteljsku mirovinu koja u prosjeku iznosi 450,29 eura. Oni koji su odlučili uz vlastitu mirovinu primati i obiteljsku, mogu računati na otprilike 104 eura više u prosjeku.




Dodatne informacije oko isplata mirovina, građani mogu dobiti radnim danom od 8 do 16 sati na infotelefonima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje 01/4595-011 i 01/ 4595-022 i na internetskoj stranici HZMO-a.




Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.