Foto: Vojko Basic /CROPIX

Umirovljenike čeka iznenađenje na računima: Evo kada kreću uplate

Autor: N.K

Od danas, mirovine u Hrvatskoj bilježe porast od najmanje sedam posto, prema preliminarnom izračunu mirovinskog analitičara Željka Šempera. Iako su potrebni podaci o cijenama i plaćama za prethodno polugodište dostupni tek od 20. kolovoza, umirovljenici će povećanje osjetiti tek u rujnu, uz retroaktivnu isplatu za srpanj.

Mirovine se u Hrvatskoj usklađuju dva puta godišnje, 1. siječnja i 1. srpnja, na temelju promjena prosječne plaće i potrošačkih cijena.

Prema trenutno dostupnim podacima, Šemper procjenjuje da će nadolazeće usklađivanje iznositi oko 7,26 posto.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

U rujnu stižu zaostaci

“Cijene su u razdoblju od siječnja do svibnja porasle za 0,4 posto u odnosu na prethodno polugodište, dok su plaće u istom razdoblju porasle za 10,2 posto. Prema staroj formuli usklađivanja u omjeru 70:30 u korist povoljnijeg faktora rasta, trenutna procjena usklađivanja mirovina iznosi 7,26 posto,” izjavio je Šemper.

Umirovljenik tvrdi da uštedi i do 4000 eura godišnje: Ovo su njegovi trikovi

Za konačan postotak usklađivanja nedostaju podaci o cijenama za lipanj i plaćama za svibanj i lipanj, koji će biti dostupni 20. kolovoza. To znači da će umirovljenici osjetiti povećanje u rujnu, uz isplatu zaostalih iznosa za srpanj.




Više od 600.000 umirovljenika u Hrvatskoj i dalje živi s manje od 470 eura mjesečno, unatoč povećanju mirovina, što naglašava težinu financijske situacije starijih građana”, piše Mirovina.hr




Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.