Foto: Guliver

Umirovljenici mogu dobiti 110 eura više: Dovoljno im je popuniti samo jedan obrazac

Autor: M.D.

S obzirom na porast troškova života, svakom umirovljeniku svaki euro dobro dođe. Tako više od 21 milijun umirovljenika, koliko ih ima u Njemačkoj, od 1. srpnja može računati na “povišicu” od 4,57 posto. Riječ je o redovitom godišnjem usklađivanju, koje će nekima na račun sjesti tek krajem ovog mjeseca.

No, kako je, prema podacima Saveznog ureda za statistiku (Destatis), više od sedam milijuna umirovljenika živi s manje od 1250 eura mjesečno. To je za hrvatske standarde velika mirovina, no Njemačka je neka druga priča. Upravo su zbog toga, Nijemci osmislili način na koji umirovljenici mogu doći do još više novca.

Riječ je o priznavanju razdoblja odgoja djeteta. Njemački propisi kažu da za mirovinu mogu biti priznate prve tri godine nakon rođenja djeteta, ako je rođeno 1992. godine ili kasnije. Ako obitelj ima više djece, vrijeme se umnožava za djecu koja su ranije rođena i to za dvije i pol godine.

Foto: Pexels/Marcus Aurelius/Ilustracija

Staž za čuvanje djeteta

Takozvana majčinska mirovina je na snazi od 1. srpnja 2014. godine. To znači da se roditeljski staž za djecu priznaje u mirovinskom zakonu kao dio mirovine. Dotad se majkama i očevima priznavala godina i pol staža za odgoj djeteta rođenog prije 1992. godine, piše Fenix-magazin.de.

U majčinsku mirovinu se priznaje vrijeme za odgoj i čuvanje djece do navršavanja 10 godina života u slučaju pojave rupa u stažu osiguranja zbog izostanka s posla. No, samo jedan roditelj može preuzeti razdoblje odgoja djeteta, no najčešće se radi o majkama, jer očevi mogu primati mirovinu samo retroaktivno i najviše dva mjeseca. Uz to, potrebna je i zajednička izjava koja se predaje mirovinskom osiguranju.

Uz biološke roditelje i posvojitelje, razdoblje odgoja djeteta može biti priznato udomiteljima, očusima, maćehama, ali i bakama, djedovima te drugim članovima obitelji ako dijete stalno živi s njima pod udomiteljskom skrbi.

Milijuni će u ovoj zemlji dobiti veće plaće i mirovine: Među njima ima dosta Hrvata




Obvezni doprinos

Mirovinsko osiguranje pritom mora priznati vrijeme za odgoj djece, kao da su roditelji sami uplaćivali mirovinske doprinose. Kod nekih to znači ostvarenje prava na mirovinu, s obzirom na to da je potrebno uplaćivati najmanje pet godina doprinosa da bi se to pravo ostvarilo.

“Razdoblja odgoja djeteta obvezni su doprinosi koji izravno utječu na iznos mirovine. Za vrijeme podizanja djece bit ćete otprilike u istom položaju kao da ste plaćali doprinose na temelju prosječnih primanja svih osiguranika”, objašnjavaju iz njemačkog mirovinskog osiguranja.




Trenutno mirovina stečena razdobljem odgoja djeteta iznosi 37,60 eura. S obzirom na to da se za razdoblje odgoja djece priznaju najviše tri godine, mnogima bi na račun moglo sjesti oko 110 eura više samo na temelju toga. Za priznavanje prava dovoljno je priložiti rodni list i popunjeni obrazac V0800.

Mirovine će uskoro drastično porasti, ali umirovljenici su nezadovoljni: ‘To je velika prevara’

Sličan model majčinskog dodatka postoji i u Hrvatskoj. Uveden je 1. siječnja 2019. godine, ali samo za žene koje su nakon tog datuma otišle u mirovinu. Njima se u mirovinu priznaje dodatnih priznaje šest mjeseci staža po rođenom ili posvojenom djetetu. Umirovljeničke udruge traže da se to pravo proširi na sve umirovljenice te da dodani staž iznosi godinu dana po djetetu. Premijer Andrej Plenković je potonju ideju podržao, ali za njenu realizaciju treba pričekati sljedeće izmjene i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju.

Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.