Foto: Pixabay

Uhićeni direktori supermarketa: Prodavali su rižu po prenapuhanim cijenama

Autor: M.P.

Četiri direktora lanaca supermarketa u Mjanmaru uhićeni su zbog prodaje riže po prenapuhanim cijenama, objavili su državni mediji, dok se vladajuća hunta ratom devastirane zemlje bori da stabilizira posrnulo gospodarstvo. Vlasti javljaju da je ukupno uhićeno 11 osoba, među kojima i trgovci te dužnosnici iz tvornice riže.

Optuženi su za napuhavanje cijena za 31 do 70 posto od propisanih razina. Među uhićenima je i jedan japanski državljanin, a glavni tajnik kabineta japanske vlade Yoshimasa Hayashi potvrdio je novinarima da ga ispituje policija.

Mjanmarske novine kojima upravlja hunta objavile su da je među uhićenima i direktor lanca supermarketa Aeon Orange, zajedničkog pothvata japanskog Aeon Co i Creation Myanmar sa sjedištem u Yangonu. Glasnogovornik hunte nije imao komentara za medije.

Zemlja pogođena nemirima i siromaštvom

Mjanmar trpi nemire i siromaštvo od državnog udara 2021. godine kada je vojska svrgnula izabranu civilnu vladu, što je izazvalo široke prosvjede koji su prerasli u oružani otpor diljem zemlje. Siromaštvo je raširenije nego ikad, a nedostatak radne snage i deprecijacija valute otežali su poslovanje, podaci su Svjetske banke.




Prošlog mjeseca hunta je uhitila najmanje 35 ljudi, razbijajući trgovce zlatom i devizama i agente koji prodaju nekretnine u sklopu napora da stabilizira svoju valutu koja brzo pada.

Idilični gradić rasprodaje zemlju po cijeni šalice kave: Postoji samo jedan uvjet




 

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.