Foto: Unsplash

U prerađenom voću pronađen opasni pesticid: Može uzrokovati zaostajanje u rastu

Autor: B. D.

U prehrambenom proizvodu podrijetlom iz Irana otkrivena je štetna kemikalija klorpirifos etil, zabranjeni pesticid opasan po zdravlje.

Grožđice iz Irana, koje su preko Turske isporučivane u Hrvatsku, sadržavale su 0,018 mg/kg klorpirifos etila, iako nije dopuštena ni najmanja količina. Ove grožđice su na granici analizirane i odmah vraćene pošiljatelju u Tursku.

Prije nekoliko tjedana, slična situacija bila je sa svježim đumbirom iz Kine na kojem se koristio zabranjeni pesticid koji je otkriven na tržištu Slovenije, gdje je dobavljač bila hrvatska tvrtka.

Foto: Pixababy

Neki i dalje koriste zabranjeni pesticid

Klorpirifos etil, insekticid zabranjen u EU od 2020. godine, povezan je s ozbiljnim zdravstvenim rizicima kao što su poremećaji u razvoju mozga, hiperaktivnost, zaostajanje u rastu i smanjen kvocijent inteligencije.

S polica povučeni popularni proizvodi: U jednom moguća prisutnost krhotina drveta

Slični slučajevi otkrivanja klorpirifos etila zabilježeni su prošle godine u neretvanskim mandarinama. Pretpostavlja se da neki poljoprivrednici ilegalno nabavljaju ovaj pesticid iz BiH ili Srbije, gdje nije zabranjen, i krijumčare ga u Hrvatsku.




Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.