Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Veće mirovine isplaćuju prije reda: Profitirati bi mogle tisuće Hrvata

Autor: M.D.

Iako je za početak srpnja najavljeno redovito usklađivanje mirovina od 4,57 posto, neki će njemački umirovljenici više novca na svoje račune dobiti čak i ranije. Njemačko mirovinsko osiguranje potvrdilo je da se rast mirovina neće primjenjivati na sve umirovljenike u isto vrijeme.

Iako je datum isplate mirovina uvijek posljednjeg dana u mjesecu, umirovljenici koji su podnijeli zahtjev za starosnu mirovinu nakon travnja 2004. godine ili to tek namjeravaju učiniti, na više mirovine neće moći računati sve do 31. srpnja ove godine, prenosi Fenix-magazin.de.

Oni koji su, pak, u mirovinu otišli prije travnja 2004. godine, veću bi mirovinu mogli dobiti već krajem sljedećeg mjeseca. To je, recimo, jedno od bizarnijih pravila koja se tiču isplate. Njemački umirovljenici u ožujku ranije dobivaju mirovine, što nije bila uobičajena praksa više od 10 godina.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Unaprijed i unazad

Omjer isplaćenih mirovina “unaprijed” i “unazad”, kako se to službeno zove, obrnut je 2019. godine. Do tada je više ljudi dobivalo novac unaprijed, no otada više umirovljenike dobiva povećane svote retroaktivno, odnosno za tekući mjesec.

Evo tko prima najveću posebnu penziju u Hrvatskoj: Jedna skupina daleko iznad drugih

Što se tiče srpanjskog usklađivanja mirovina u Hrvatskoj, podaci o iznosu prosječne plaće, ali i prosječne inflacije koji ulaze u formulu usklađivanja neće biti poznati sve do kraja kolovoza, kad bi Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje trebao odrediti stopu usklađivanja, odnosno novi iznos aktualne vrijednosti mirovine. Treba podsjetiti da je prosječna mirovina u Hrvatskoj za travanj iznosila 534,47 eura.




No, profitirati bi prije ili poslije moglo 98.055 Hrvata, koliko ih je prema podacima Njemačkog mirovinskog osiguranja 2021. godine primalo njemačku mirovinu. Te su godine Hrvatima koji su se vratili iz Njemačke isplatili mirovine u prosječnom iznosu od 453 eura, dok su onima koji su ostali prosječne mirovine iznosile oko 945 eura.




Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.