Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX

U Hrvatskoj vrebaju gadne prevare s lubenicama: ‘Naivnim ljudima se smiju u lice’

Autor: M.P.

U supermarkete i na tržnice stigle su i prve lubenice, no kupci bi trebali biti oprezni jer, kao i prošle godine opet vrebaju nove, a slične prevare. Kako pišu na Facebook stranici Halo inspektore, na tržnicama i štandovima diljem Hrvatske u prodaji su neretvanske lubenice. Prodavači ih nude po 1,5 € po kilogramu.

Istovremeno, trgovački centri te iste neretvanske lubenice prodaju po 0,49 € po kilogramu. Ono što su uzgajivači iz doline Neretve otkrili je klasična prevara. Preprodavači od njih uzmu za 0,25 – 0,35 € po kili i odvezu do Zagreba, Splita, Rijeke, Pule, Osijeka te uredno prodaju po 1,50 € po kilogramu.

Dodaju, PDV-a nema jer gotovo nitko od njih nije u sustavu obračuna PDV-a. Proizvođači iz doline Neretve tvrde, još je i gore jer su otkrili da su njihove lubenice, koje su prodali trgovačkim lancima, razne ‘bakice’ kupile u trgovačkim centrima pa uvalile naivnim kupcima pod brendom ‘iz Neretve’ i to po astronomskim cijenama.

Uzgajivači lubenica su ljuti: ‘Banditi koriste naivnost kupaca, deru ih’

Uzgajivači lubenica kažu, čista prevara potrošača. Dok oni rade i bore se s posljedicama klimatskih promjena, ‘banditi’ koriste naivnost kupaca i deru ih, posebno strance.

“Kako stoje stvari uskoro dolaze i slavonske lubenice pa bi i cijena na tržištu trebala biti puno niža. Znamo za brojne seljake iz Srijema koji su doselili u Hrvatsku tijekom Domovinskog rata i koji već 30 godina ovdje uzgajaju i nastavljaju tradiciju „bostana“. I oni se bune da im dolaze ‘nakupci’ i kupuju na veliko po 0,20-0,25 €/kg, a onda u gradovima nude po 1,10 – 1,50 €/kg. Što je suludo. Realna cijena po kojoj bi se sada lubenice na tržnicama trebale prodavati (s PDV-om) je ispod jednog eura, a uskoro po 0,65 €/kg, a ne po – 1,50 €/kg”, ljuti su uzgajivači iz doline Neretve, koji su progovorili za Halo Inspektore.

“1,5 eura? Na trešnjevačkom placu su i po 2,00 eura”, požalio se čovjek u komentarima ispod objave. Uzgajivači su bijesni i zbog toga jer ih na taj način potrošači optužuju da su pohlepni, a oni zapravo tu najmanje ili nimalo ne zarađuju. „Sve ostalo su mešetari“, tvrde oni. Dodaju, potrošači često idu linijom manjeg otpora pa šutke vade eure i plaćaju brutalno i neopravdano skupe sezonske lubenice, dok im se preprodavači smiju u lice.




Ako sadite ovu biljku, kao da ste dobili na lotu: Prodaje se po paprenim cijenama




Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.