Foto: Bozo Radic / CROPIX

Objavio sliku računa i pokazao što je u Hrvatskoj platio 16 eura: ‘Bio sam svuda, ali ovo’

Autor: I.G.

Jedan posjetitelj Dubrovnika ostao je zaprepašten kada je vidio koliko je platio četiri kuglice sladoleda. “Svugdi san bia, al‘ ovoliko nikad sladoled nisan platia… WTF”, napisao je, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Naime, prema objavljenom računu, ovaj gost, očito Dalmatinac, platio je 15,60 eura za četiri kugle sladoleda, što znači da je svaka kugla koštala 3,90 eura.

Ovo je samo još jedan u nizu primjera koji se ponavlja iz godine u godinu. Prigovori se uglavnom odnose na skupoću smještaja i hrane na jadranskoj obali, a mediji su svakog ljeta puni ovakvih računa s nevjerojatnim cijenama hrane i pića.

Foto: Screenshot

Rast cijena drugi najveći u eurozoni

Kako smo već pisali, unatoč tomu što stručnjaci ističu kako se tijekom ljeta zbog velike potražnje cijene obično povećavaju, u Hrvatskoj udruzi poslodavaca procjenjuju da bi inflacija na ljeto trebala pasti ispod 2,5 posto, ponajprije zbog smirivanja cijena hrane i pića, industrijskih dobara i energenata.

No, prema posljednjim procjenama Državnog zavoda za statistiku, godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj za svibanj iznosi 3,3 posto, dok su cijene od travnja do svibnja porasle za 0,1 posto. Gledajući podatke Eurostata, koji nam po drugoj metodologiji pripisuje nešto veću stopu inflacije, rast cijena u Hrvatskoj je drugi najveći u eurozoni.

Hrvati zbog ove odluke svakog dana gube milijune: U Srbiji su taj problem već odavno riješili




Hrvatska je Nijemcima skuplja od Španjolske, Grčke i Turske

Također, nedavno je njemački Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu objavio  da su troškovi hotelijerskih i gastronomskih usluga u Španjolskoj u prosjeku 26% niži nego u Njemačkoj, u Grčkoj 23% niži, a u Turskoj čak 41% niži. U Hrvatskoj su ti troškovi prosječno 18% niži, što znači da je ljetovanje u Hrvatskoj najskuplje od ovih zemalja.




Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.