Foto: Guliver/Ilustracija

Turistički div uoči sezone proglasio stečaj: Bez posla bi moglo ostati 11 000 ljudi

Autor: Z.S.

Njemačka tvrtka FTI Touristik GmbH, s 11.000 zaposlenih i sjedištem u Münchenu, objavila je da je pred gašenjem. “FTI Touristik GmbH, matična tvrtka FTI GRUPE, trećeg najvećeg turoperatora u Europi, podnijet će zahtjev za otvaranje stečajnog postupka na Okružnom sudu u Münchenu u ponedjeljak, 3. lipnja 2024”, naveli su u ponedjeljak ujutro te je sada desetak tisuća putnika pogođeno ovom odlukom.

“Očekuje se da putovanja koja još nisu započela neće biti moguća od utorka nadalje. Podrška putnicima pogođenim posljedicama nesolventnosti sada je glavni prioritet za FTI GROUP. Web stranica za podršku već je postavljena na www.fti-group.com/de/insolvenz i na broj telefona +49 (0) 89 / 710 45 14 98.

Postavljena je besplatna telefonska linija za podršku. Trenutno vrijedno radimo kako bismo osigurali da se putovanja koja su već započela mogu dovršiti prema planu. Od utorka, 4. lipnja 2024. mogu se izvesti samo djelomično “, poručili su iz tvrtke, javlja Fenix-magazin.de

Odgođen ulazak investitora

Također, navodi se kako rezervacije putovanja više nisu moguće ni preko prodajnih partnera. A Handelsblatt je otkrio kako da je savezna vlada odbila daljnju pomoć za ovog trećeg najvećeg europskog pružatelja putovanja. Naime, FTI grupa je već dobila 600 milijuna eura pomoći od savezne vlade tijekom pandemije korone. No, do sada je vraćen samo mali dio.




Kako navodi Handelsblatt, u FTI-ju je nastao jaz u dvoznamenkastom milijunskom rasponu, a Bild piše kako je između kompanije i Saveznog ministarstva financija i gospodarstva dogovoreno kratkoročno jamstvo u dvoznamenkastim milijunskim okvirima.

Cijene kave u hrvatskom biseru šokirale turiste: Ovo još nije viđeno




Ulazak novog investitora Certares odgođen je pak zbog neizvršene odluke Saveznog ureda za kartele. Prema Bildu, s upisom u tvrtku trebao bi ući i novi kapital. Međutim, njega trenutno nema.

A kako javlja Jutarnji, dio posla od FTI- će po tržištima odraditi i lokalni igrači, a u Hrvatskoj bi najviše toga trebalo dopasti Unilineu, kao najvećoj agenciji na tržištu. Boris Žgomba, predsjednik uprave kaže da Uniline nije direktno radio s FTI-em, no sada su spremni uključiti se u spašavanje onoga što se spasiti da, i organizirati putovanja dijela turista koji su već rezervirali svoja putovanja

Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.