Foto: Pexels

Tko najviše pokrada hrvatske građane: Ljudi si potpisivanjem ovog ugovora mogu upropastiti život

Autor: Ivana Jurišić

Prešutni minusi do kraja ovog mjeseca odlaze u povijest, a građani bi se do tada trebali javiti svojim bankama kako bi potpisali nove ugovore o dopuštenom prekoračenju.

Do kraja ožujka 2024. godine, od ukupno 1,7 milijun potrošača koji su dobili ponude banaka, nešto više od 560 tisuća se odazvalo pozivu i ugovorilo dopušteno prekoračenje, što znači da više od milijun građana to nije napravilo.

Skandal vezan uz prešutna prekoračenja, a koji je izbio u srpnju 2021. godine, samo je jedan od primjera kako financijske institucije krše prava građana.

Foto: Davor Pongracic/ CROPIX

Visina odštetnog zahtjeva

Anja Tkalčević, analitičarka u Direkciji za praćenje zaštite potrošača i edukaciju Hanfe, nam je objasnila koje financijske institucije najviše krše prava građana.

“Hanfa najčešće zaprima pritužbe u području osiguranja, što je očekivano s obzirom na široku rasprostranjenost te vrste financijske usluge, a posebice imajući u vidu obvezno sklapanje ugovora o osiguranju od automobilske odgovornosti.

Stoga nije iznenađujuće što većina pritužbi dolazi iz tog područja s obzirom na veličinu sektora i na prirodu osiguranja (isplata štete) te njegovu važnost u svakodnevnom životu potrošača”, objasnila nam je Tkalčević dodajući da se većina predstavki iz područja osiguranja odnosi na osnovanost i visinu odštetnog zahtjeva.

Potpišite nove ugovore

“Hanfa kao nadzorno tijelo nije ovlaštena arbitrirati u pojedinačnim imovinskopravnim odnosima, na koje se u slučaju spora primjenjuje Zakon o obveznim odnosima. Stoga ako između strana obveznopravnog odnosa nije moguće postići sporazumno rješenje preostaje postupak mirenja ili rješavanje spora sudskim putem”, zaključuje Tkalčić.




Mnogi građani koji su se već imali neugodnih iskustava s bankama, sada se pitaju što će biti s onima koji iz ovog ili onog razloga ne dođu u banku potpisati nove ugovore.

Iz PBZ-a su nam odgovorili da će banka klijentima od 1. srpnja omogućiti obročnu otplatu iskorištenog prekoračenja u 12 mjesečnih obroka uz primjenu kamatne stope na prekoračenje, bez zahtjeva i bez dodatnog troška. Kamatna stopa na dopušteno i prešutno prekoračenje iznosi 5,94% godišnje, fiksno.

Javite se u banku

“Svim klijentima koji do 30. lipnja 2024. godine ne reguliraju prijelaz na dopušteno prekoračenje ili se do navedenog datuma ne jave banci, banka će ukinuti prešutno prekoračenje s danom 1. srpnja 2024. godine. Navedene klijente banka će 30 dana prije ukidanja prekoračenja o tome obavijestiti pismenim putem”, stoji u odgovoru banke.




Iz Erste banke objašnjavaju da će banka svim klijentima koji do 30. lipnja 2024. godine ne reguliraju prijelaz na dopušteno prekoračenje ili se do navedenog datuma ne jave banci ukinuti prešutno prekoračenje s danom 1. srpnja 2024. godine.

Stigla dobra vijest za Hrvate s dugovima: Promjene stupaju na snagu 12. lipnja

“Navedene klijente banka će 30 dana prije ukidanja prekoračenja o tome obavijestiti pismenim putem. Svim klijentima koji budu u korištenju prešutnog prekoračenja do tog datuma, banka će prilikom ukidanja omogućiti otplatu iskorištenog iznosa odobravanjem kredita za obročnu otplatu.

Kredit se odobrava na rok od 12 mjeseci, bez dodatnog troška i s primjenom kamatne stope sukladno Odluci o kamatama, a koja ne može biti veća od kamatne stope važeće za dopušteno prekoračenje po tekućem računu”, odgovorili su nam iz banke. Godišnja kamatna stopa na dopušteno prekoračenje u Erste banci je 6,60 %, a na prešutno 7,60 %.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.