Foto: Guliver Image

Teške optužbe protiv Lidla, radnici na ulicama: ‘Nudili su otpremninu ako odustanemo’

Autor: M.P.

Prije nekoliko mjeseci, zaposlenici u turskoj poljoprivrednoj kompaniji Agrobay prijavili su nezakonita otpuštanja i nehumane uvjete rada. Prema njihovim izjavama, bili su maltretirani i uskraćivano im je pravo na odlazak u toalet. U borbi za svoja prava izašli su na ulice, bivši radnici prosvjeduju već više od osam mjeseci u Izmiru.

Jednim se dijelom odgovornost pripisuje trgovačkom gigantu Lidl, a radnici se čak spremaju tužiti Lidl u Njemačkoj zbog navodnog kršenja Zakona o lancima opskrbe. Naime, po zakonu su njemačke tvrtke dužne poštivati prava radnika i nuditi poštene plaće u cijelom lancu proizvodnje u svijetu. Dakle, Lidl bi mogao odgovarati i za ono što rade njegovi dobavljači.

Lidl je objavio da je prekinuta suradnja s Agrobayem, piše Deutsche Welle. U odgovoru na upit kažu, prije nekoliko mjeseci su pokrenuli istragu zbog žalbe o mogućim kršenjima zakonskih prava zaposlenih kod tog dobavljača. Nakon što je istraga završena, donijeli su odluku o prekidu suradnje.

AP Photo/Miguel Villagran/Guliver

Sindikalac: Lidl je prekršio zakon

Lidl je nedavno odgovorio i na optužbe radnika iz svojih supermarketa u Srbiji. Prethodno je za DW jedna radnica pričala o prekovremenim satima, prijetnjama, zabranama da se uzme odmor.

U intervjuu za DW, Umut Kocagöz, predsjednik poljoprivrednog sindikata Tarim-Sen, potvrdio je da je Lidl prekinuo suradnju s Agrobayom sredinom travnja. Međutim, bivšim zaposlenicima ta odluka nije dovoljna. Prema Kocagözu, njemačka kompanija time nije oslobođena odgovornosti. „To je za nas neprihvatljivo jer to ne rješava problem. Taj korak otvara put Agrobayu da poduzme oštrije mjere protiv nas. Zato se oslanjamo na žalbu u Njemačkoj kako bismo problem riješili kroz mehanizme unutar Njemačke”, kaže sindikalac.

Sindikat optužuje da, usprkos otkrivenim kršenjima zakona, koncern nije pravovremeno prekinuo suradnju s Agrobayom i da je time prekršio novi njemački Zakon o lancu opskrbe, kaže Kocagöz. Za kršenje zakona su predviđene novčane kazne do 800.000 eura. Lidl ima skoro 12.000 filijala u 30 zemalja i ostvaruje prihod od oko 115 milijardi eura godišnje, što ga čini najvećim diskontnim lancem na svijetu.

Foto: AP Photo/Steve Helber/Guliver

Teške optužbe protiv Lidla

Posljednjih mjeseci Lidl je vodio razgovore s radnicima. „Već oko dva mjeseca razgovaramo s Lidlom. Rečeno nam je da ćemo dobiti otpremninu ako odustanemo od borbe. Poslovi s Agrobayom bi se tada nastavili. Onda su razgovori prekinuti. Promijenili su mišljenje o otpremnini. Na kraju su nam iz Lidla rekli da su poslovni odnosi prekinuti,” kaže Kocagöz.




Lidl je također odbio zahtjev radnika da vijest o prekidu suradnje objavi pred medijima, dodaje Kocagöz. Rukovodstvo koncerna Lidl negira ove navode, poriču da su nudili otpremnine članovima sindikata ako prekinu prosvjede. Dodaju da su odmah reagirali nakon objave optužbi.

Prije nekoliko mjeseci, Agrobay je tužio radnike koji su protestirali ispred njemačkog konzulata, zato što su, kako je navedeno, „narušili trgovinske odnose s Njemačkom”. Sudski postupak je još u tijeku. Njemačka je najvažniji trgovinski partner Turske i najvažnija destinacija za turski izvoz.

Modni gigant oblačio je pola Hrvatske, a sada je firma na rubu propasti




 

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.