Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

U SRIJEDU PRED ZASTUPNICIMA NAJVAŽNIJI DOKUMENT: Marić donosi prijedlog proračuna, poručuje: ‘Inflaciju pratimo cijelo vrijeme’

Autor: Dnevno.hr

Sutra će u Saboru biti vatreno jer je na dnevnom redu rasprava o najvažnijem Vladinom dokumentu – prijedlogu proračuna za 2022. godinu.

Ministar financija Zdravko Marić zastupnicima predstavlja planirane rashode od skoro 174 milijarde kuna i prihode od gotovo 165 milijardi kuna.

Predviđeni plan rasta BDP-a u idućoj godini je 4,4 posto.

Marić kaže, proračun je realan, a makroekonomske procjene ove godine iznad su očekivanja.

“Imamo gospodarski rast. Dobro je da ćemo dosegnuti pretkriznu godinu puno ranije nego je itko očekivao. Temeljem procjena rasta od 4,4 posto smo planirali prihodnu stranu proračuna, a rashodi sukladno prioritetima i mogućnostima”, objasnio je Marić u RTL-u Danas, dodavši da su glavni izazovi u proračunu na rashodovnoj strani.

‘Vodimo brigu o inflaciji’

Komentirao je i rast inflacije koja je u listopadu, u odnosu na lanjski, porasla 3,8 posto.

“Ne samo mi ekonomisti u Vladi i van Vlade i svi građani, poglavito srednje i starije dobi, pamte vremena i zato vodimo veliku brigu o toj inflaciji. Pratimo je sve ovo vrijeme. Sve što je u djelokrugu monetarne vlasti, HNB-a, fiskalne vlasti, stavit ćemo u funkciju”, rekao je.




Razmišlja li Hrvatska o mjeri koju je uvela Srbija?

Komentirao je i vijest da je Srbija na 60 dana zamrznula cijenu osnovnih namirnica. Razmišlja li Hrvatska o tome?

“Imali smo situaciju s gorivom, napravili smo jednu aktivnost, van djelokruga nismo na to gledali. Treba sagledati cjelokupni kontekst i svim mjerama koje imamo u funkciji kako bi obuzdali inflaciju. Za sada u Hrvatskoj ne odskačemo od prosjeka zemalja EU, još uvijek smo 0,2 postotna boda ispod prosjeka”, objašnjava Marić koji je otkrio i namjerava li Vlada micati ograničenje s cijena goriva jer cijene derivata na svjetskom tržištu padaju.

“Pratit ćemo i analizirati. Cijena je na 75 plus minus dolara. Vidjet ćemo. Predviđanja su da bi u razdoblju ispred nas trebalo doći blagog efekta ispuhivanja inflacije, međutim to nije nešto na što ćemo sjediti skrštenih ruku i čekati”, kazao je ministar.




Ove godine rekordna izdvajanja za javno zdravstvo

Marić na kraju dodaje, zdravstvo nas značajno košta, i u covidu, ali i izvan njega.

“Ove godine ćemo sukladno rebalansu dosegnuti ukupna izdvajanja za javno zdravstvo 38 milijardi kuna, to je rekordno. Kada pridodamo privatni dio tome, popet ćemo se na 11 posto BDP-a što nas svrstava u sam vrh EU. Na snazi su bile različite mjere koje su injekcije u sustav, sanacija bolnica, ljekarni, ali bez zadiranja na troškovnoj strani racionalizacijom ne možemo postići potpunu financijsku održivost sustava”, kazao je Marić.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.