Foto: Tonci Plazibat / CROPIX ILUSTRACIJA

Ljudi pronašli način kako jeftinije ljetovati u Hrvatskoj: Dogodila se velika promjena

Autor: F.F

Do sada ove godine, u Hrvatskoj je zabilježeno više od 4.7 milijuna dolazaka, što predstavlja porast od 7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Također, primjećuje se i rast broja noćenja za 5 posto. Najpopularniji gradovi među posjetiteljima su Dubrovnik, Zagreb, Rovinj, Split i Poreč.

“Struktura gostiju nije značajno promijenjena u ovom trenutku, iako se bilježi manji pad potražnje za objektima višeg cjenovnog ranga, što ukazuje na oprez kod gostiju”, pojasnio je turistički savjetnik Đanino Sučić u emisiji Studio 4 HRT-a.

Sučić upozorava na jednu veliku promjenu ove godine, čak i problem s kojim se susreću Hrvati u turizmu: Gosti su postali oprezniji te ne troše kao prije.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Nije kao prije

“Postoji trend gdje gosti prvo pronađu smještaj putem online platformi, a zatim pokušavaju direktno kontaktirati objekt kako bi dobili bolju cijenu, znajući da online platforme uzimaju visoku proviziju. S obzirom na ekonomsku situaciju, gosti paze na troškove”, izjavio je Đanino Sučić.

Umirovljenik tvrdi da uštedi i do 4000 eura godišnje: Ovo su njegovi trikovi

Nema jasne predikcije za kraj sezone, posebno s obzirom na njemačke turiste koji su u recesiji ili stagnaciji, što čini njemačko tržište važnim i potrebno je pažljivo pratiti njihovo ponašanje. Njihova reakcija može biti pokazatelj za budućnost i utjecati na ostala tržišta u narednim godinama, zaključio je Sučić.




Nedavno se ponovno pričalo o pojmu “paradajz-turist”, koji se često koristi kada se govori o turistima s Balkana. Neki se tome smiju te i dalje nose svoju hranu na plažu, dok se drugi takvima podsmjehuju. Upravo smo pisali o reakciji jedne turistkinje iz Srbije na temu “paradajz-turista”.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.