Foto: Bozo Radic / CROPIX, ilustracija

Srbi otkrili kako mogu gotovo besplatno ljetovati u Hrvatskoj: ‘Troškovi su minimalni’

Autor: F.F

Planiranje putovanja, osobito godišnjeg odmora u stranoj zemlji, često uključuje osiguranje smještaja kao ključnu stavku. Turisti imaju razne opcije na raspolaganju, uključujući hotele, kampove, bungalove, apartmane te boravak kod obitelji ili prijatelja, ali i mogućnost zamjene domova.

Zamjena domova postaje sve popularnija opcija diljem svijeta, uključujući i kod nas. Koncept je jednostavan: nudite svoju nekretninu – bilo to vikendica, kuća ili stan – u zamjenu za smještaj bilo gdje drugdje u svijetu. To se može ostvariti putem vodećeg svjetskog portala za zamjenu domova, HomeExchange.com.

Prije 32 godine, Amerikanac Ed Kushins pokrenuo je ovu uslugu zamjenom kratkoročnog smještaja umjesto novčanog plaćanja. Ideja je omogućiti vlasnicima nekretnina da koriste smještaj druge osobe diljem svijeta dok im je vlastiti smještaj slobodan i neiskorišten.

Foto: Josko Ponos / CROPIX

Sjajna usluga

A čini se kako su i susjedi u Srbiji otkrili ovu sjajnu opciju pa tako Blic piše: “Zamjena stanova novi unosan biznis: Možete ljetovati bilo gdje uz minimalne troškove, ali i da uštedite, evo kako”. Nadalje, Blic prestavlja HomeExchange.com pa potom pišu:

“Na globalnoj stranici ‘HomeExchange’ nalazi se oko 279 tisuća apartmana u 145 zemalja. U ponudi ima svega – od skromnih apartmana do raskošnih vila s bazenom. Hrvatska ima svoju lokalnu stranicu putem koje se možete uključiti u svjetsku mrežu. U ovoj susjednoj zemlji trenutno se nudi 550 nekretnina za zamjenu, a interes za posjetu Hrvatskoj je velik”.

Ipak, usluga nije potpuno besplatna. Članstvo koje omogućuje oglašavanje nekretnine za zamjenu godišnje košta 160 eura. To je praktički jedini trošak koji potencijalni gost ima tijekom svog boravka na željenoj destinaciji.

Zadar će ove godine biti svjetsko središte luksuza: Staje uz bok najprestižnijem sajmu jahti




Možete i uštedjeti

Članovi mogu neograničeno puta mijenjati svoje smještaje tijekom godine, a na web stranici postoji i kalkulator koji pokazuje koliko se može uštedjeti na troškovima smještaja. Na primjer, četveročlana obitelj koja putuje u Rim na tjedan dana može uštedjeti 1197 eura.

Nakon što uplatite godišnju članarinu, potrebno je izraditi profil koji će predstavljati vašu nekretninu i dati neke informacije o vama i vašoj obitelji. Traženi smještaj možete pronaći putem pretraživača na platformi, a komunikacija s potencijalnim domaćinima ili gostima odvija se putem privatne poruke ili drugih kanala poput Facebooka ili Skypea. Kada se dogovorite o zamjeni, potrebno je tu zamjenu odobriti i registrirati u sustavu.




Duljina i uvjeti zamjene su fleksibilni, posebno za one koji nude nekretninu u kojoj ne žive. Postoji sustav bodovanja koji nagrađuje davanje smještaja bez klasične zamjene. Prilikom prijave na HomeExchange, nekretnina dobiva određeni broj bodova ovisno o lokaciji, opremi i broju kreveta.

Foto: Unsplash

Srbi upozoravaju na ‘cake’

Što se tiče same zamjene, važi pravilo da se nekretnina ostavlja u istom stanju kao i prilikom preuzimanja. Iako ne postoji potpuno jamstvo za to, moguće je sklopiti dodatni ugovor koji precizira prava i obveze tijekom boravka, te uplatiti osiguranje od štete. Ponašanje gostiju i domaćina se ocjenjuje, a moguće su i recenzije, što može utjecati na interes za zamjenu za određenu nekretninu.

Ipak, postoje i neke cake, pa tako Blic upozorava:

“Kod zamjene vrijedi pravilo da se stan ostavlja u istom stanju u kojem je i preuzet. Potpune sigurnosti nema i nitko vam to ne može garantirati, stoga je sve na povjerenju i poštivanju dogovora.

Ukoliko želite biti dodatno osigurani, možete sklopiti ugovor u kojem su navedena vaša prava i obveze te detalji korištenja smještaja. Obrazac ugovora možete pronaći na stranici oglašivača. Također možete platiti policu osiguranja od potencijalne štete.”

Hrvatica otkrila trik za jeftinije ljetovanje s obitelji: ‘Ovo nigdje ne bih našla za te pare’

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.