Foto: Screenshot/N1 Srbija

Srbi otkrili isplati li se Hrvatima dolaziti u šoping: Ove stvari ne treba kupovati preko granice

Autor: M.D.

Zbog skupoće pojedinih namirnica Hrvati često odlaze preko granice. Nije strano da čak i po najosnovnije namirnice idu u Italiju, Sloveniju, Mađarsku, BiH ili Srbiju. Upravo je Republički statistički zavod Srbije usporedio cijene brojnih proizvoda i usluga u prvom tromjesečju ove godine s cijenama u zemljama regije i Europske unije.

Tako je hrana u Srbiji, prema podacima RZS-a, bila skuplja nego u Turskoj, Sjevernoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Rumunjskoj, Poljskoj i Bugarskoj. Cijene su bile približno slične onima u Albaniji i Mađarskoj, piše Biznis.rs. No, u usporedbi s članicama EU, hrana je u Srbiji devet posto jeftinija.

Nešto je drugačija situacija s cijenama odjeće i obuće. Naime, Srbija je na približno sličnoj razini kao Belgija, Njemačka, Irska, Grčka, Italija, Hrvatska, Austrija, Nizozemska… Od Srbije su u ovom segmentu jeftinije Turska, Sjeverna Makedonija, BiH, Portugal, Slovenija.

Beograd, Srbija.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Školovanje jeftino, kafići skupi

“Po cijenama školovanja spadamo među najjeftinije zemlje u Europi, a od nas su jeftinije samo Albanija i Turska, dok je prosječna cijena školovanja u zemljama EU oko 4,4 puta veća od Srbije. Srbija je po cijenama u ugostiteljstvu bila među najskupljima u regiji balkanskih zemalja i jugoistočne Europe (Sjeverna Makedonija, Albanija, Turska, Crna Gora, BiH, Rumunjska i Bugarska) u prosjeku za oko 17 posto”, poručili su iz RZS-a.

Srpski statističari provjerili su i odnos cijena stanovanja (najam i režijski troškovi), namještaja, kućanskih aparata, zdravstva, prometa, komunikacija, rekreacija i kulture. Što se tiče stanovanja, od Srbije su jeftinije samo Bugarska, BiH, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Turska, dok su troškovi približno slični srpskima u Albaniji i Poljskoj. Namještaj i bijela tehnika su jeftiniji u Turskoj, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori, BiH, Rumunjskoj, Poljskoj, Mađarskoj i Bugarskoj.

Zdravstvene usluge u Srbiji su skuplje nego u Turskoj, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori i Rumunjskoj. U Bugarskoj su na gotovo istoj razini kao u Srbiji, a u ostalim su zemljama skuplje. Rekreacijske i kulturne usluge jeftinije su u svim zemljama regije nego u Srbiji, osim u Hrvatskoj, Mađarskoj i Turskoj.

Zbrojili sve troškove života: U Hrvatskoj nije loše kako se čini, a najgore u ‘obećanoj zemlji’




Usporedba kupovne moći

Kad je riječ o prijevozu, cijene su niže u Bugarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Crnoj Gori i Turskoj, a slična je situacija i s komunikacijskim uslugama. Jeftinije su u Bugarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Sjevernoj Makedoniji i Turskoj.

RZS je uspoređivao cijene po državama na temelju indeksa pariteta kupovne moći i više od 2000 sličnih proizvoda u promatranim zemljama. Pritom su u obzir uzete cijene dobara i usluga koje se nalaze u potrošačkoj košarici kućanstva.




Pronašli najjeftiniju destinaciju za ljetovanje: Proći ćete puno bolje nego u Hrvatskoj

 

“Usporedba razina cijena ne uzima u obzir usporedbu s prethodnim razdobljima, već usporedbu stanja u jednom vremenskom trenutku (godina, tromjesečje, mjesec) između zemalja, nakon apstrahiranja razlike u učincima tečaja, te usporedbom stanja između zemalja u odnosu na 2014. godinu. i svođenje na indeks razine prema prosjeku razina cijena zemalja EU 27”, zaključuju u RZS-u.

Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.