Foto: Goran Mehkek / CROPIX/Ilustracija

Slavna pivovara nakon 471 godinu zavrće pipu: Preživjeli su Hitlera, ali dotukao ih je kapitalizam

Autor: M.D.

Njemačko se gospodarstvo evidentno nalazi u krizi. Usporavanje koje traje već neko vrijeme dovelo je do zatvaranja brojnih tvrtki, od poznatih i nepoznatih, reko obiteljskih, do velikih korporacija. Tisuće su radnih mjesta izgubljene naročito u graditeljstvu i proizvodnom sektoru.

Dugoj listi tvrtki koje zatvaraju svoja vrata pridružuje se i njemačka pivovara Viechtacher. Njena je uprava nakon 471 godine rada podnijela zahtjev za bankrot. Njeno poslovanje je već neko vrijeme ugroženo, a potencijalni investitor u kojemu su vidjeli spas, povukao se iz posla.

“Tradicionalna pivovara Viechtacher iz sjeverne Bavarske se neko vrijeme borila s problemima. Tvrtka je pronašla i novog investitora. No, željeno financiranje nije se materijaliziralo”, prenosi Fenix-magazin.de.

Kako je investitor povukao svoju ponudu, pivovara se našla na rubu opstanka. Radnici su o svemu obaviješteni još prošlog tjedna. Pitanje je vremena kad će pivovara biti zatvorena. Naime, poslovanje bi se trebalo nastaviti u sadašnjim okvirima, jer je osigurana zaliha piva za planirane festivale. Unatoč tomu što je suvlasnik Markus Grüsser optimističan, moguće je da već sljedeći Oktoberfest protekne bez ove pivovare.

Pexels

Buđenje strahova

Inače, njemačko gospodarstvo, koje se dugo vremena smatralo najjačim u Europi, prošle je godine skliznulo u recesiju, a realni bruto domaći proizvod pao je za 0,2 posto u odnosu na prethodnu godinu. Nakon koronakrize i gospodarskog pada 2020. godine, očekivao se oporavak u narednim godinama. Međutim, zbog rata u Ukrajini, rasta cijena energenata i rekordne inflacije, gospodarska obnova bila je sporija 2022., a čak je došlo do recesije 2023. godine, piše Statista.

Prema prognozi savezne vlade, bruto domaći proizvod (BDP) bi ove godine trebao porasti samo 0,3 posto u odnosu na prošlu. To bi značilo da je Njemačka u stagnaciji. Rezultati lanjske ankete “Strahovi Nijemaca” su pokazali da su rastući životni troškovi najveća briga stanovnika Njemačke, čega se boji 65 posto anketiranih. Na drugom i na trećem mjestu ljestvice su zabrinutosti zbog poskupljenja, a čak 60 posto građana strahuje da neće moći platiti stan.

Može li nam se 90 godina poslije opet dogoditi Hitler? Njemačka puca po šavovima, evo što kaže ekspert




Njemačka je nakon ruskog napada na Ukrajinu imala najveću inflaciju od kraja 1940-ih, a cijene rastu i dalje. No, u odnosu na 2022. godinu posebno su pojačana dva straha: strah od preopterećenosti Nijemaca i njemačke vlasti izbjeglicama, koji je veći za 11 posto, te strah da će se suživot u Njemačkoj pogoršati zbog daljnjeg priljeva izbjeglica, kojih se 10 posto ljudi više boji.

Otprilike je slična atmosfera u njemačkom društvu bila u vrijeme kad je Adolf Hitler preuzeo vlast. I danas postoje ekstremne političke struje poput Alternative za Njemačku (AfD), koje zagovaraju upravo ovakav scenarij. No, pitanje je koliko je on u današnjim političkim okvirima realan i moguć. Stvarnost je, pak, drugačija. Ljude je strah, ostaju bez posla, a nekoć najmoćnija europska ekonomija, postaje sve slabija.




Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.