Foto: Unsplash/Ilustracija

Širi se panika od masovnih otkaza: Ovo su tri glavna razloga zbog kojih radnici žele otići

Autor: I.G.

Novi podaci pokazuju da očekivanja poslodavaca o “Velikom ostanku” radnika ove godine nisu baš realna. Prema istraživanju LinkedIna i Microsofta, 46 posto ljudi izrazilo je želju za davanjem otkaza u usporedbi s 40 posto iz 2021. godine.

Nakon trogodišnjeg razdoblja masovnih otkaza, stručnjaci su predviđali da će 2024. godina biti razdoblje stabilnosti na tržištu rada, no novi podaci sugeriraju suprotno. Istraživanje provedeno na 31.000 pojedinaca u 31 zemlji pokazuje da je interes za napuštanjem trenutnog posla u porastu, što izaziva zabrinutost kod poslodavaca diljem svijeta.

Rastući trend odlaska s posla zabrinjava američke poslodavce, s gotovo 85 posto stručnjaka koji razmišljaju o traženju novog posla tijekom ove godine. LinkedIn je zabilježio povećanje prijava za posao od 14 posto od jeseni prošle godine. Iako su mnoge organizacije vjerovale da su uspjele kontrolirati masovne otkaze, podaci pokazuju suprotno. Devet od 10 organizacija globalno izražava zabrinutost zbog zadržavanja radnika, dok se polovica menadžera za zapošljavanje u Europi pribojava povećanja fluktuacije zaposlenika ove godine.

Foto: Unsplash/Ilustracija

Nova istraživanja

Najnovija istraživanja ukazuju na tri glavna razloga zbog kojih radnici razmatraju odlazak: izgaranje (burnout), nedostatak prilika za učenje i umjetna inteligencija. Osjećaj zaglavljenosti i izgaranja na poslu doživljava 59 posto radnika u SAD-u, dok se 51 posto osjeća iscrpljeno.

S druge strane, kompanije koje promiču kulturu učenja imaju veće stope zadržavanja, a radnici imaju više poticaja da napreduju u karijeri. S obzirom na sve veću ulogu umjetne inteligencije na radnom mjestu, zaposlenici žele naučiti kako je koristiti kako bi unaprijedili svoje vještine. Dvije trećine inzistira da će im učenje kako koristiti AI pomoći u napredovanju u karijeri.

Kuću blizu mora prodaje za samo 85 tisuća eura: Ne treba ni adaptacija, samo se uselite




Unatoč rastućim razmišljanjima o odlasku s posla, povijest kao ‘učiteljica života’ upozorava da promjena nije uvijek najbolje rješenje. Radnici koji su promijenili posao često su manje zadovoljni nego oni koji su ostali, a čak 80 posto onih koji su napustili posao tijekom Velike ostavke žali zbog svoje odluke.

Na kraju, novac nije uvijek ključan faktor zadovoljstva na poslu. Ravnoteža između poslovnog i privatnog života te zadovoljstvo poslom igraju ključnu ulogu u odlukama radnika o ostanku ili odlasku s posla.




Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.