Foto: Damir Krajac / CROPIX

Radnici A1 traže veće plaće: Evo što su im odgovorili iz firme

Autor: I.G.

Hrvatski sindikat telekomunikacija (HST) u srijedu je najavio prosvjed radnika telekoma A1 Hrvatska. Prosvjed će se održati za 7. listopada u Zagrebu, kako navode, zbog niskih plaća neusklađenih s rastom troškova života i zbog pregovora o kolektivnom ugovoru koje, prema sindikatu, poslodavac opstruira ne želeći pregovarati o povišici.

Prosvjed će biti održan pod nazivom “Radimo, a živimo na rubu siromaštva”, a okupljanje će početi pred poslovnicom A1 u Gajevoj ulici. Predsjednica HST-a Vesna Mamić s konferencije za medije u srijedu je pozvala sve radnike A1, ali i iz drugih telekoma, s kojima bi se trebali pokrenuti pregovori oko plaća i uvjeta rada do kraja ove godine. Sindikat očekuje da će na prosvjed doći radnici A1 iz cijele Hrvatske.

Slovenci nas i dalje blokiraju! Zna li potpredsjednik Plenkovićeve Vlade što nam rade susjedi?

Odgovor A1: Nije istina da su plaće male

Na najavu prosvjeda odgovorio je i A1 Hrvatska. Kaže da čak 70 posto zaposlenika ima plaću veću od državnog prosjeka. Njihov odgovor prenosimo u nastavku.

“U posljednje dvije godine A1 Hrvatska uložila je dodatnih 7 milijuna eura u primanja, što je najviše po zaposleniku u sektoru telekomunikacija. Minimalna primanja iznose 768 eura neto, što je gotovo 100 eura više od onoga što zahtjeva Sindikat. Navedeni iznos je 34 posto veći od državnog minimuma, a povrh toga je moguće ostvariti i dodatne bonuse.

Prosječna primanja su za 33 posto veća od prosjeka u Republici Hrvatskoj. Čak 70 posto zaposlenika u A1 Hrvatska ostvaruje primanja iznad državnog prosjeka.




Hrvatica otišla u švedsku trgovinu i ostala u šoku: ‘Rade budale od nas’

‘Želimo kolektivni ugovor’

Kao odgovoran poslodavac i socijalni partner, A1 Hrvatska socijalni dijalog vodi u dobroj vjeri za pregovaračkim stolom, a ne preko medija te već godinu dana želi potpisati kolektivni ugovor. Hrvatski sindikat telekomunikacija nažalost opstruira kolektivne pregovore ne pristajući na temeljna pravila pregovaranja i zaštitu podataka o zaposlenicima i poslovanju.




Istovremeno, predsjednica Sindikata je zaposlenik i član Nadzornog odbora glavnog tržišnog konkurenta, i vodi pregovarački odbor Sindikata. Apeliramo na Hrvatski sindikat telekomunikacija da se vrati za pregovarački stol u dobroj vjeri i na korist zaposlenika A1″, poručili su iz A1.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.